Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Barszcz czy grzybowa, co gości na waszych wigilijnych stołach? U mnie i jedno i drugie! Tak było w moim rodzinnym domu i tak jest teraz u mnie. Taka grzybowa jest przeze mnie gotowana tylko raz w roku i może dlatego smakuje tak wyjątkowo.
- włoszczyzna
- cebula
- 80 g suszonych grzybów
- sól
Z włoszczyzny z dodatkiem opalonej cebuli ugotować wywar warzywny,
W osobnym garnku namoczyć grzyby. Ugotować. I przecedzić.
Grzyby można wykorzystać do zrobienia uszek. Kilka ładnych zostawić do ozdobienia zupy.
Wywar grzybowy połączyć z wywarem warzywnym i razem zagotować. Doprawić do smaku solą.
Podawać z kluskami. Jeśli ktoś lubi można dodać śmietanę.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie i aromatycznie :) u mnie zawsze grzybowa mojej mamy :)
Pozdrawiam,
M
Lubię i to, i to, a w tym roku wypróbowuję nowy przepis na grzybową :-)
Aż czuję zapach leśnych grzybów:)
Ale to musi pachnieć :D
Pyszna, aromatyczna zupa :)
Ja niestety nie lubię grzybowej, ale mój mąż uwielbia :-)
U mnie grzybowa! Taka wlasnie pyszna i aromatyczna..
Zupa grzybowa nie należy do ulubienic moich domowników :) Pozdrawiam