Zupa z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Muszę to napisać! Ta zupa uzależnia, więc zastanówcie sie dobrze, zanim ugotujecie ją po raz pierwszy.
Ja zupy lubię tak umiarkowanie, a koło garnak z tą zupą z ciecierzycy nie mogłam przejść obojętnie i ciągle ją podjadałam.
Ale żeby nie było, że to tylko moja opinia to goście też jedli ze smakiem i nawet prosili o przepis, a to już jest konkretna rekomendacja.
Ponieważ ciecierzycę gotuje się dosyć długo , ja o czym już pisałam kilka razy na blogu, gotuję na raz wiekszą jej ilość. Potem porcjuję ją do torebek odmierzając po szklance ciecierzycy na porcję i mrożę.
Możecie tez użyć do tej zupy ciecierzycy z puszki czy słoika.
- 5 – 6 średnich ziemniaków
- 2 szkl ( 400 g ) ugotowanej ciecierzycy
- 2 -3 marchewki
- 3 -4 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 1 szkl passaty pomidorowej
- 1 szkl mleka kokosowego
- 50 g suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- ¼ płatków chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Marchewkę i cebulę obrać.
Seler naciowy umyć.
Tak przygotowane warzywa pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju.
Do obsmażonych warzyw dodać czosnek, obrany i pokrojony w plastry.
Nasypać przyprawy.
Ziemniaki obrać i pokroić w wiekszą kostkę.
Dodać z ciecierzycą do pozostałych warzyw.
Całość zalać 2 litrami wody i gotować ok. 25 – 30 minut aż warzywa zmiękną.
Jeżeli lubicie gęste zupy to możecie teraz odłożyć część zupy i ją zmiksować.
Zmiksowaną częśĆ dodać spowrotem do zupy.
Do tak ugotowanych warzyw dodać passatę pomidorową z mlekiem kokosowym i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Gotować razem jeszcze 15 – 20 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.