Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika
10/10 - (2 votes)

Miękka wołowina rozpływająca się w ustach…

Ten gulasz z piekarnika to idealny sposób na przygotowanie wołowiny.

Można go przygotować wcześniej. Ponowne odgrzewanie nic, a nic mu nie zaszkodzi, a może nawet pomoże.

Smak raczej tradycyjny, ale czasami warto pozostać przy znanych smakach.

  • 1 kg wołowiny
  • 150 g boczku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 – 3 łyżki masła klarowanego

gulasz wołowiy z piekarnika

Boczek pokroić w drobną kostkę.

Obsmażyć na patelni. Odłożyć na bok.

Mięso pokroić w kostkę.

Na tłuszczu który wytopił się z boczku obsmażyć wołowinę. Jeżeli boczek był chudy i nie wytopił się z niego tłuszcz na patelni roztopić masło.

Obsmażone mięso zdjąć z patelni.

Cebule i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle przez kilka minut.

Czosnek obrać i wycisnąć do warzyw, smażyć jeszcze minutę.

Teraz do warzyw dodać obsmażone wcześniej mięso z boczkiem.

Doprawić solą, posypać mąką, wymieszać i smażyć kilka minut do zrumienienia.

Przełożyć do garnka lub brytfanny z pokrywką.

Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i tymianek.

Wlać wino i szklankę wody. Płyn powinien mniej więcej przykrywać mięso.

Wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika.

Piec w 180 ºC przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 90 minut.

 

gulasz wołowiy z piekarnika

 

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here