Gulasz wołowy z piekarnika

Miękka wołowina rozpływająca się w ustach…
Ten gulasz z piekarnika to idealny sposób na przygotowanie wołowiny.
Można go przygotować wcześniej. Ponowne odgrzewanie nic, a nic mu nie zaszkodzi, a może nawet pomoże.
Smak raczej tradycyjny, ale czasami warto pozostać przy znanych smakach.
- 1 kg wołowiny
- 150 g boczku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 łyżki masła klarowanego

Boczek pokroić w drobną kostkę.
Obsmażyć na patelni. Odłożyć na bok.
Mięso pokroić w kostkę.
Na tłuszczu który wytopił się z boczku obsmażyć wołowinę. Jeżeli boczek był chudy i nie wytopił się z niego tłuszcz na patelni roztopić masło.
Obsmażone mięso zdjąć z patelni.
Cebule i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Obsmażyć na maśle przez kilka minut.
Czosnek obrać i wycisnąć do warzyw, smażyć jeszcze minutę.
Teraz do warzyw dodać obsmażone wcześniej mięso z boczkiem.
Doprawić solą, posypać mąką, wymieszać i smażyć kilka minut do zrumienienia.
Przełożyć do garnka lub brytfanny z pokrywką.
Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i tymianek.
Wlać wino i szklankę wody. Płyn powinien mniej więcej przykrywać mięso.
Wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 ºC przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 90 minut.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
 
                    
