Gołąbki z mięsem i kaszą
Lubicie gołąbki?
Ja bardzo, jednak często zmieniam w nich farsz czy sposób przygotowania. W kapustę można zawinąć prawie wszystko, a jak dodać do tego mnogość sosów które można do nich podać to uzyskujemy spore pole do popisu.
- 1 kg mięsa mielonego ( łopatka wieprzowa )
- 1 szkl ( 250 g ) kaszy wiejskiej
- 2 szt ( 400 g ) cebule
- kapusta włoska
- 2 jajka
sos :
- 250 ml pasaty pomidorowa
- ok. 100 ml wywaru ( może być woda )
- 1 mała papryka
- 1 szt ( 150 g ) cebula
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
Kaszę ugotować. Zamiast kaszy można użyć tradycyjnie ryżu.
Z kapusty zdejmować liście, obgotowywać, ściąć gruby nerw.
Wystudzone dodać do mięsa i jajek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Na liść kłaść porcję mięsa i zawijać.
Dusić na małym ogniu ok. godziny.
Cebulę podsmażyć. Posolić, posypać mąką. Podlać wywarem. Dodać drobno pokrojoną paprykę. Poddusić.
Gołąbki podawać polane sosem.
Smacznego :)