Kruche ze śliwkami

Kruche ze śliwkami
10/10 - (3 votes)

Kolejne ciasto ze śliwkami. Tym razem klasycznie.

Kruche ciasto + śliwki = PYSZNE

kruche ciasto :

  • 3 szklanki ( 480 g ) mąki
  • 0,5 szklanki ( 110 g ) cukru
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • łyżeczka esencji waniliowej

dodatkowo :

  • ok. łyżka kaszy manny
  • ok. 1 kg śliwek
  • ok. 2 łyżek cukru

kruche ciasto ze śliwkami

Mąkę wsypać do miski.

Dodać masło i pokroić w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto.

Ciasto podzielić na pół, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. godziny.

Śliwki umyć, osuszyć, i usunąć pestki przepoławiając.

Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach blachy ( można przed schłodzeniem ciasta połową wyłożyć blachę, przykrytą papierem do pieczenia ).

Ciasto położyć na wyłożonej papierem blaszce, posypać kaszą manną i ułożyć na nim połówki śliwek skórka do dołu.

Posypać cukrem, u mnie to były dwie czubate łyżki cukru brązowego.

Przykryć drugą połową ciasta.

Posypałam jeszcze cukrem, ale nie jest to konieczne.

Porcja ciasta starcza na blachę o wymiarach 40 x 30 cm, ja piekę dwa mniejsze w blaszce 20 x 20 cm.

Piec w 180 º C przez 35 – 40 minut.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



3 thoughts on “Kruche ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here