Rogale na śniadanie
Pyszyste rogale. Idealne zarówno do słotkich i wytrawnych dodatków, a i z samym masłem dają radę :)
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 duże jajko
- 20 g drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo :
- jajko
- sezam, mak
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać letnie mleko ( uważając, żeby nie było za ciepłe), wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrosnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, najłatwiej zrobic to formując kulę i przecinając ja na pół, a potem każdą polowę znowu na pół.
Ponownie formować kule. Każdą rozwałkować i podzielićć na 4. Każdy „trójkąt” składać rolując od szerszej części do czubkam. Na koniec lekko wywinąć rogi.
Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawić do wyrośnięcia.
Posmarować wyrośnięte rogale rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem lub makiem.
Nagrzać piekarnik do 180ºC i piec rogale 25- 30 minut.
Smacznego :)
Zostawić rogalika dla chorej!
:)
To jadę na te rogale!
Rogali nie obiecuję,ale coś pysznego znajdziesz z całą pewnością :)
kupne rogale nie mogą się równać z Twoimi domowymi! świetny przepis :)
Dziękuję :)
Zdecydowanie bym się wprosiła na takie śniadanie:)
Miło było by Cię gości :)