Precle idealne
-Synku i jak?
– Dobre.
– Takie jak ze sklepu?
– Lepsze!
I to by było tyle tytułem wstępu. Może jeszcze dodam, że to ulubione precle mojego dziecka, uznaję go zatem za speca w tym temacie.
- 3 szkl ( 460 g ) mąki
- 15 g drożdży
- 1 szkl wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
dodatkowo :
- 1,5 l wody
- 3 łyżki sody
- białko
W misce zagnieść elastyczne ciasto. Nie ma potrzeby robienia rozczynu. Wystarczy tylko rozkruszyć drożdże.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 10 części.
Formować długie i cienkie wałki, zawijać precle. Dokładnie sklejając końcówki. Jeśli trzeba mozna ;ekko je zmoczyć, żeby nie odłaczyły sie w trakcie gotowania. Układać na natłuszczonej lub posypanej maką powierzchni.
W dużym garnku zagrzać wodę z dodatkiem sody. Na małym ogniu obgotowywać precle, po minucie z każdej strony.
Po wyjęciu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut lub aż uzyskają ładny ciemnobrązowy kolor.
Precle wychodzą pyszne i trzeba dużo silnej woli, żeby nie sięgnąć po kolejnego i kolejnego.
Smacznego :)
Fantastycznie Ci wyszły!
Ja precli nigdy nie robiłam – wydaje mi się, że strasznie dużo z nimi roboty…
Dziękuję. Trochę roboty jest, ale nie aż tyle na ile wygląda ;) Dla mnie najgorsze to obdotowywanie.