Drożdżowe rogale z kruszonką
Często takie rogale kuszą mnie z witryn sklepików z pieczywem. Jakiś czas temu kupiłam i niestety rozczarowałam się. Postanowiłam więc upiec je po swojemu. Wyszły wielkie i pyszne. Jeśli jednak nie macie zbyt wielu chętnych do jedzenia, należy zmniejszyć ilość składników, bo z podanych proporcji wychodzi 16 wielkich rogali.
rozczyn :
- 10 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
ciasto :
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1 szkl ( 240 g ) cukru
- 1 szkl mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 300 g rozpuszczonego masła
kruszonka :
- 150 g mąki
- 70 g cukru
- 100 g masła
dodatkowo :
- jajko do smarowania
Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać mąkę i wodę, wymieszać. Odstawic do wyrośnięcia. Jeśli boicie się, że ciasto nie wyrośnie możecie dodać więcej drożdży. Ja mam tendencje do ograniczania ich ilości, ciasto zawsze dobrze wyrasta.
Jajka i zółtka rozmieszać, dodać mleko, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Dosypać mąkę, dołożyć zaczyn i wyrobic ciasto. Kiedy wszystko ładnie się połączy dolać masło. I ponownie wyrobic na gładkie, błyszczące elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosniecia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na 4 części. Z kazdej uformować kulę, rozpłaszczyć i rozwałkować na cienki placek. Ponownie podzielicna 4 części. Formować rogale, zaczynając zwijanie od podstawy w stronę wierzchołka. Końcówka powina znaleźć się pod spodem, boki zagiąć tak by powstał rogal. Odstawić do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki połaczyć ze sobą, rozcierając je ze sobą.
Wyrośnięte rogale posmarować rozmąconymjajkiem i posypać kruszonką.
Piec w 180ºC przez ok. 40 minut. Powinny być ładnie zbrązowione.
Smacznego :)
Czy mogę przygotować ciasto wieczorem i upiec rano?
Oczywiście, mozna ciast wstawić d lodówki na noc i rano dalej robić rogale, albo już wieczorem srobić rogale i wstawić do lodówki. Rano przed pieczeniem ogrzać je, jeżeli będzie potrzeba dać trochę odrosnąć, posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
A jakby biały mak zastąpić zwykłym niebieskim?
Smak się trochę zmieni, ale też będą pyszne.
Uwielbiam drożdżowe wypieki :-) Rogaliki wyglądają pysznie :-)
Pysznoci :)) Piękne Ci wyszły :)
Jestem z nich dumna :)
Własnie takie rogale mi się marzą ostatnio :)
mocno maslane, puchate… i ta kruszonka… zjadłabym jeszcze ciepłego, z mlekiem i dzemem…
Ja tez tak właśnie lubię :)
drożdżowe rogaliki z miodem albo dżemem domowym.. 7 niebo!
To prawda, nawet przez chwilę zastanawiałam się nad nadzieniem ich, ale zrezygnowałam, potem można posmarować czym kto lubi :)
Bardzo lubię drożdżowe wypieki, a każde jedzenie zaczynam od obskubywania kruszonki :)
Ja niestety na moją zgubę też bardzo lubię :)
Uwielbiam takie rogale z duża iloscia kruszony. Pycha.
Pycha, ja lubię takie jeszcze ciepłe :)
Przepysznie , ciasto drożdżowe jest genialne, uwielbiam je wyrabia i piec z niego cudeńka
To tak jak ja :)