Proste ciasto z truskawkami
Czekając na pyszne polskie truskawki, pozbywam się resztek tych zamrożonych w zeszłym roku.
To ciasto dla mnie jest smakiem lata.
Można je oczywiście zrobić z innym owocami, ale zacznijcie może od truskawek, jeżeli nie macie mrożonych to za chwilę powinny pojawić się pyszne świeże.
To ciasto upiecze się każdemu, więc polecam je nie tylko tym którzy pieką świetnie, ale i tym którzy uważają, że z ciastem im nie po drodze. Spróbujcie. Będzie wam smakować!
- 2 szkl (320 g ) mąki pszennej najlepiej typ 450
- 1 łyżka ( 30 g ) mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 3/4 szkl ( 165 g ) cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki migdałowe do posypania
- truskawki
Masło rozpuścić i przestudzić.
Jajka ubić z cukrem, aż do białości.
Do ubitych jajek dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną połączoną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Na końcu wlać masło i wszystko połączyć.
Blaszkę 24 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto. Rozprowadzić i wyrównać.
Na górze ułożyć truskawki.
Owoce posypać płatkami migdałów.
Piec w 180°C przez 50 minut.
Smacznego !
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.