Najlepsza domowa pizza
Na blogu jest już kilka przepisów na ciasto na pizze. A i tak nie wszystkimi przepisami z których korzystałam dzieliłam się z wami.
Ostatnio już od jakiegoś czasu korzystam z tego przepisu i powiem wam, że na dzień dzisiajszy wychodzi z niego najlepsza pizza jaką jadłam zrobiona w domu, a i w wielu pizzeriach można spotkać gorszą.
Tutaj ważny jest proces przygotowania ciasta i proces pieczenia.
Ciasto musi wyrastać długo i w niskiej temperaturze.
Ilość drożdży podana w przepisie nie jest błędem. Serio na kilo mąki mąki wystarczy jeden gram drożdży!
Czasy robienia można też dopasować do swoich potrzeb i rytmu dnia. Ważne jest tylko w miarę dokładne przestrzeganie tych czasów na zewnątrz. Czas w lodówce może być przedłużony w przypadku ostatniego przechowywania nawet do 48 godzin, a pierwsze leżakowanie w lodówce może być skrócone do 2 godzin.
Ważny jest też sposób pieczenia. Czyli mocno nagrzany kamień do pizzy. Najwyższa półka w piekarniku i mocno grzejąca górna grzałka.
W kilku miejscach czytałam, że powinna być nagrzana na maxa ( w moim piekarniku 3 ), ale u mnie niestety doprowadziło to do zbyt mocnego spieczenia ciasta i góry pizzy. Trzeba bardzo pilnować pizzy jeśli zdecydujecie się na tą opcję. Ja piekę pizzę na środkowej mocy czyli poziomie 2, a pizza jest gotowa po 3 minutach.
Kolejna rzecz ważna w tym przepisie, to zimna woda którą dajemy do pizzy. Dobrze jest dzień przed zaczęciem przygotowywania ciasta wstawić butelkę z wodą do lodówki. Ja często robię pizze i po prostu u mnie w lodówce butelka z wodą jest zawsze.
ciasto :
- 1 kg mąki pszennej typ 00
- 650 g zimnej wody
- 1 g świeżych drożdży
- 20 g soli
dodatkowo :
- sos do pizzy
- ser mozarella
- to co najbardziej lubicie na pizzy
Do zimnej wody wsypać sól i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać część mąki i drożdże.
Zacząć wyrabianie, najlepiej użyć do tego robota.
Porcjami dodawać resztę mąki.
Całość wyrabiać 10 – 15 min.
Wyrobione ciasto uformować w kule, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok. godzinę, żeby osiągnęło temperature pokojową.
Ciasto podzielić na mniejsze porcje. W zależności od tego jak duże chcecie miec pizze wyjdzie 6 – 8 porcji.
Każdą porcje ciasta uformować w kulę, tak żeby jej powierzchnia była ładnie napięta.
Ciasto układamy w naczyniach, najlepiej w pojedyńczych miskach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto wstawiamy ponownie do lodówki i może tam stać nawet do dwóch dni.
Godzinę przed pieczeniem pizzy wyjąć potrzebną ilośc porcji ciasta z lodówki.
Kamień do pizzy włożyć do piekarnika i nagrzać go go do jak najwyższej temperatury.
Wyrośniętą porcje ciasta przełożyć po kolei na blat. Lekko spłaszczyć.
Zgniatać od środka w stronę brzegów, zostawiając rant.
Tak przygotowane ciasto rozciągnąć rękami do pożądanego rozmiaru.
Łopatę do pizzy oprószyć mąką i ułożyć na niej ciasto.
Tak przygotowane ciasto smarować sosem pomidorowym.
Posypać mozarellą.
Na wierzch położyć ulubione składniki.
Pizze zsunąć na rozgrzany kamień do pieczenia.
Blachę do piekarnika z rozgrzanym kamieniem i pizzą włożyć na najwyższy poziom piekarnika z włączoną na maksa górną grzałką ( uwagi we wstępie).
Kiedy pizza jest w piekarniku zmniejszyć moc grzałki ( u mnie z 3 na 2) i piec ok. 3 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
To działa. Bałam się że przy takiej ilości drożdży i moich zdolnościach kulinarnych nic z tego nie wyjdzie. Wyszła najlepsza na świecie pizza. I to moja własna!
Przekonałaś mnie. Robię.