Najlepsza domowa pizza

Najlepsza domowa pizza
Na blogu jest już kilka przepisów na ciasto na pizze. A i tak nie wszystkimi przepisami z których korzystałam dzieliłam się z wami.
Ostatnio już od jakiegoś czasu korzystam z tego przepisu i powiem wam, że na dzień dzisiajszy wychodzi z niego najlepsza pizza jaką jadłam zrobiona w domu, a i w wielu pizzeriach można spotkać gorszą.
Tutaj ważny jest proces przygotowania ciasta i proces pieczenia.
Ciasto musi wyrastać długo i w niskiej temperaturze.
Ilość drożdży podana w przepisie nie jest błędem. Serio na kilo mąki mąki wystarczy jeden gram drożdży!
Czasy robienia można też dopasować do swoich potrzeb i rytmu dnia. Ważne jest tylko w miarę dokładne przestrzeganie tych czasów na zewnątrz. Czas w lodówce może być przedłużony w przypadku ostatniego przechowywania nawet do 48 godzin, a pierwsze leżakowanie w lodówce może być skrócone do 2 godzin.
Ważny jest też sposób pieczenia. Czyli mocno nagrzany kamień do pizzy. Najwyższa półka w piekarniku i mocno grzejąca górna grzałka.
W kilku miejscach czytałam, że powinna być nagrzana na maxa ( w moim piekarniku 3 ), ale u mnie niestety doprowadziło to do zbyt mocnego spieczenia ciasta i góry pizzy. Trzeba bardzo pilnować pizzy jeśli zdecydujecie się na tą opcję. Ja piekę pizzę na środkowej mocy czyli poziomie 2, a pizza jest gotowa po 3 minutach.
Kolejna rzecz ważna w tym przepisie, to zimna woda którą dajemy do pizzy. Dobrze jest dzień przed zaczęciem przygotowywania ciasta wstawić butelkę z wodą do lodówki. Ja często robię pizze i po prostu u mnie w lodówce butelka z wodą jest zawsze.
ciasto :
  • 1 kg mąki pszennej typ 00
  • 650 g zimnej wody
  • 1 g świeżych drożdży
  • 20 g soli
dodatkowo :
  • sos do pizzy
  • ser mozarella
  • to co najbardziej lubicie na pizzy

pizza - najlepsze ciasto na pizze
Do zimnej wody wsypać sól i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać część mąki i drożdże.
Zacząć wyrabianie, najlepiej użyć do tego robota.
Porcjami dodawać resztę mąki.
Całość wyrabiać 10 – 15 min.
Wyrobione ciasto uformować w kule, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok. godzinę, żeby osiągnęło temperature pokojową.
Ciasto podzielić na mniejsze porcje. W zależności od tego jak duże chcecie miec pizze wyjdzie 6 – 8 porcji.
Każdą porcje ciasta uformować w kulę, tak żeby jej powierzchnia była ładnie napięta.
Ciasto układamy w naczyniach, najlepiej w pojedyńczych miskach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 – 3 godziny do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto wstawiamy ponownie do lodówki i może tam stać nawet do dwóch dni.
Godzinę przed pieczeniem pizzy wyjąć potrzebną ilośc porcji ciasta z lodówki.
Kamień do pizzy włożyć do piekarnika i nagrzać go go do jak najwyższej temperatury.
Wyrośniętą porcje ciasta przełożyć po kolei na blat. Lekko spłaszczyć.
Zgniatać od środka w stronę brzegów, zostawiając rant.
pizza - najlepsze ciasto na pizze
pizza - najlepsze ciasto na pizze
Tak przygotowane ciasto rozciągnąć rękami do pożądanego rozmiaru.
Łopatę do pizzy oprószyć mąką i ułożyć na niej ciasto.
pizza - najlepsze ciasto na pizze
Tak przygotowane ciasto smarować sosem pomidorowym.
Posypać mozarellą.
Na wierzch położyć ulubione składniki.
Pizze zsunąć na rozgrzany kamień do pieczenia.
Blachę do piekarnika z rozgrzanym kamieniem i pizzą włożyć na najwyższy poziom piekarnika z włączoną na maksa górną grzałką ( uwagi we wstępie).
Kiedy pizza jest w piekarniku zmniejszyć moc grzałki ( u mnie z 3 na 2) i piec ok. 3 minut.
pizza - najlepsze ciasto na pizze
Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


2 thoughts on “Najlepsza domowa pizza”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here