Pizza na grubym cieście
Na życzenie syna zrobiłam pizze na grubszym niż zazwyczaj cieście.
Chciałam żeby przypominała tą z Pizza Hut.
Moim nieskromnym zdaniem bardzo udana próba i na pewno będę powtarzała na zmianę z tą sprawdzoną na cienkim cieście.
Jak zawsze każdy jadł pizze z innymi dodatkami, tak więc i wam polecam położenie na wierzchu tego co lubicie najbardziej.
ciasto :
- 4 szkl ( 620 g )mąki pszennej
- 1, 33 szkl ( 340 ml ) wody
- 0,25 szkl ( ok 60 ml ) mleka
- 25 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
do smarowania ciasta :
- ok. 9 łyżek oleju
sos :
- 1 szkl passaty pomidorowej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka bazyli
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
dodatki :
- mozarella
- wasze ulubione dodatki
Wymieszać drożdże z cukrem, mlekiem, łyżką mąki i zostawić do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać wodę, mąkę, sól i olej. Wyrobic ecznie lub robotem planetarnym.
Wyrobione ciasto podzielić je na 3 części i z każdej porcji uformować kulę.
Do 3 misek wlać po 3 łyżki oleju, włożyć do nich ciasto, obtoczyć je w oleju. przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, każdy kawałek rozpłaszczyć, rozgniatając ciasto na zewnątrz, tak żeby został trochę wyższy brzeg. Ja robię to od razu na papierze na którym potem piekę pizze.
Jeżeli w miskach został olej posmarować nim górę ciasta, szczególnie brzegi.
Przygotować sos:
Do pasaty dodać przyprawy i wszystko razem zagotować. Jeżeli sos będzie za bardzo lejący podgrzewać aż zgęstnieje. Przestudzić.
Każdą pizze posmarować sosem pomidorowym.
Posypać tarta mozarellą, położyć plastry mozarelli w kulce.
Na wierzch ułożyć dodatki, takie jakie najbardziej lubicie.
Piec w 230ºC aż ciasto lekko się zrumieni a ser ładnie rozpuści.
I jeszcze z innymi dodatkami :
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
U nas pizza była dzisiaj :)
Robię dokładnie tak samo i wychodzi idealnie
Doskonale smakuje z szynką dojrzewającą i rucolą
Pizza wygląda bardzo smakowicie :)
Pizza Hut ma niezła konkurencję:)
Jeśli chodzi o pizzę to ja lubię i na cienkim spodzie, i na grubym :) Palce lizać!
Skosztowałabym kawałek z każdej:) Bardzo fajny przepis:) Pozdrawiam
Bardzo lubię domową pizzę :) Twoja pizza wygląda mega pysznie :)