Bułki nadziewane mięsem i kiszoną kapustą

Bułki nadziewane mięsem i kiszoną kapustą
10/10 - (3 votes)

Kolejny wypiek śniadaniowy. Można zapakować do torby i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Nam bardzo smakowały.

ciasto :

  • 500 g maki
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 200 ml maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

nadzienie :

  • 500 g duszonego lub gotowanego mięsa
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

chlebek z mięsem i kapustą kiszoną

Kapustę ugotować.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoty kolor na oleju.

Mięso pokroić, tak,żeby łatwiej było włożyć do maszynki.

Kapustę, cebulę i mięso zmielić. Doprawić, dodać jajka i wymieszać.

Ciasto wyrabiam w robocie lub ręcznie. Wlać płyny, dodać jajka, wkruszyć drożdże i na końcu wszystkie produkty sypkie.

Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

chlebek z mięsem i kapustą kiszoną

W zależności od tego jak duże chcemy mieć bułki, dzielimy ciasto na 4 – 8 części. Formujemy prostokąt, rozwałkowyjemy. Na każdy kawałek kładziemy farsz i zalepimy, łącząc ze sobą po środku oba brzegi i podwijając końce. Kładziemy zlepieniem do dołu na paierze do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180ºC przez 35 minut.

Jeżeli chcemy  żeby bułki ładnie błyszczały, przed pieczeniem można je posmarować białkiem lub rozbełtanym jajkiem.

chlebek z mięsem i kapustą kiszoną

Smacznego :)



3 thoughts on “Bułki nadziewane mięsem i kiszoną kapustą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here