Bułki nadziewane mięsem i kiszoną kapustą
Kolejny wypiek śniadaniowy. Można zapakować do torby i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Nam bardzo smakowały.
ciasto :
- 500 g maki
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 200 ml maślanki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
nadzienie :
- 500 g duszonego lub gotowanego mięsa
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Kapustę ugotować.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na złoty kolor na oleju.
Mięso pokroić, tak,żeby łatwiej było włożyć do maszynki.
Kapustę, cebulę i mięso zmielić. Doprawić, dodać jajka i wymieszać.
Ciasto wyrabiam w robocie lub ręcznie. Wlać płyny, dodać jajka, wkruszyć drożdże i na końcu wszystkie produkty sypkie.
Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
W zależności od tego jak duże chcemy mieć bułki, dzielimy ciasto na 4 – 8 części. Formujemy prostokąt, rozwałkowyjemy. Na każdy kawałek kładziemy farsz i zalepimy, łącząc ze sobą po środku oba brzegi i podwijając końce. Kładziemy zlepieniem do dołu na paierze do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180ºC przez 35 minut.
Jeżeli chcemy żeby bułki ładnie błyszczały, przed pieczeniem można je posmarować białkiem lub rozbełtanym jajkiem.
Smacznego :)
Fantastyczne buły. Z pewnością by mi smakowały :-)
Warto spróbować :)
Fajnie wyglądają, jak takie malutkie chlebki :D