Domowy zakwas na żurek
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej zastanawiam się, co by tu nowego wymyśleć w tym roku, żeby zaskoczyc gości i domowników. Na razie jednak z nowymi pomysłami jakoś mi nie idzie. Na szczęście są potrawy, które na stole znaleźć się muszą bezdyskusyjnie. I do nich z całą pewnością należy żurek.
A żeby był żurek, najpierw trzeba zrobić zakwas.
Przepis zaczerpnęłam z bloga ChilliBite, gdzie możecie zobaczyć oryginalny wpis i to jak pięknie można sfotografować zakwas :)
W składnikach jest zakwas albo skórka od chleba i one przyspieszą proces powstawania zakwasu, jednak jeżeli nie macie ich pod ręką możecie je pominąć, nie są konieczne.
- 500 ml ciepłej wody
- 100 g mąki żytniej razowej
- 3 łyżki zakwasu chlebowego lub skórka od dobrego razowego żytniego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
W dużym słoiku wymieszać wszystkie składniki. Przykryć gazą lub ścierką i zoatawić w ciepłym miejscu ( nie chować do lodówki ) na 4 – 5 dni.
Zakwas można od czasu do czasu przemieszać.
Po tym czasie, kiedy zakwas zacznie ładnie pachnieć przecedzamy go przez sitko i zlewamy do butelek. Zamykamy i zostawiamy w lodówce do czasu kiedy wykorzystamy go przy gotowaniu żurku.
Powodzenia :)
Bardzo lubie żurek – obowiązkowo musi byc na święta :)
Dziękuję za dobre słowo i cieszę się, że zakwas idzie w świat. Już czas nastawiac w tym roku, prawda?
Serdeczności
Jeśli żurek to tylko na domowym zakwasie :) Stylowe zdjęcia :)
robiłam już żurek na własnym zakwasie i wiem że jest cudowny :)
Mam nadzieję, że i mój taki będzie :)
Domowy czyli najlepszy!
Żurek na takim zakwasie jest pyszny :))
przydatny przepis :)
też tak mi się wydaje :)
Będzie pyszny żurek….mniam :)
Faktycznie, już czas o pomylec o dobrym zakwasie… :)
nigdy jeszcze nie robiłam swojego zakwasu, wydaje się prosty :)
Muszę nastawić taki zakwas, bo uwielbiam żurek a przyznam, że zakwasu jeszcze nie robiłam…. z takim domowym to dopiero musi smakować :))
Żurek na Wielkanoc jest obowiazkowy. Na takim zakwasie jest na pewno wysmienity.
O super. Żurek na święta to pozycja obowiązkowa :-)