Dynia pieczona z fetą i żurawiną
Pieczona dynia zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią.
Dodanie do niej fety i żurawiny okazało się bardzo dobrym pomysłem. Danie jest bardzo proste i można je szybko przygotować.
Dodatkowo zależnie od potrzeb można taką dynie jeść na ciepło albo na zimno jako sałatkę.
- mała dynia hokkaido lub kawałek innej dyni ( ok. 1 kg )
- 200 g sera feta
- 4 łyżki oleju + do wysmarowania formy
- 1 łyżka ocetu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- garść suszonej żurawiny
Dynie umyć, obrać i oczyścić z pestek i farfocli.
Przy dyni hokkaido pominąć obieranie.
Pokroić w kostkę i przełożyć do lekko wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez 25 – 30 minut.
Olej wymieszać z octem i miodem.
Podpieczoną dynie skropić tak przygotowanym sosem, posypać pokruszoną fetą i żurawiną.
Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Pycha!
Cieszę się, że smakowało i dziękuję za zdjęcie!