Gulasz wieprzowy z grzybami
Sycący obiad, na zwykły rodzinny obiad, ale też dobrze nadaje się na większą imprezę. Można go przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać.
- ok. 1 kg mięsa wieprzowego
- 500 g grzybów
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 200 g śmietany kremówki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Ja używam szynki, ale ładny kawałek łopatki też będzie doskonały. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka.
Cebulę pokroić, lekko posolić i też podsmażyć na oleju. Przełożyć do mięsa.
Marchewkę obrać, pokroić jak lubicie i dodać do mięsa. Podlać wodą i dusić. U mnie trwa to zawsze ponad godzinę, bo lubimy takie rozpadające się mięso.
Ja użyłam mrożonych podgrzybków, więc miałam z głowy ich czyszczenie, jeśli macie świeże musicie od tego zacząć. Pokroić w plastry i podsmażyć. Dolać śmietanę i udusić. Od czasu do czasu mieszając.
W czasie duszenia zarówno grzybów jak i mięsa, jeśli zajdzie taka potrzeba, można podlewać małymi ilościami wody.
Kiedy mięso będzie miękkie dodać do niego sos grzybowy, Wszystko przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i razem zagotować.
Smacznego :)