Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami
10/10 - (3 votes)

Sycący obiad, na zwykły rodzinny obiad, ale też dobrze nadaje się na większą imprezę. Można go przygotować wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać.

  • ok. 1 kg mięsa wieprzowego
  • 500 g grzybów
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 200 g śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

gulasz wieprzowy z grzybami

Ja używam szynki, ale ładny kawałek łopatki też będzie doskonały. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka.

Cebulę pokroić, lekko posolić i też podsmażyć na oleju. Przełożyć do mięsa.

Marchewkę obrać, pokroić jak lubicie i dodać do mięsa. Podlać wodą i dusić. U mnie trwa to zawsze ponad godzinę, bo lubimy takie rozpadające się mięso.

Ja użyłam mrożonych podgrzybków, więc miałam z głowy ich czyszczenie, jeśli macie świeże musicie od tego zacząć.  Pokroić w plastry i podsmażyć. Dolać śmietanę i udusić. Od czasu do czasu mieszając.

W czasie duszenia zarówno grzybów jak i mięsa, jeśli zajdzie taka potrzeba, można podlewać małymi ilościami wody.

Kiedy mięso będzie miękkie dodać do niego sos grzybowy, Wszystko przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i razem zagotować.

gulasz wieprzowy z grzybami

Smacznego :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here