Jabłka pod kruszonką
Jabka pod kruszonką to jedena z rzeczy, które jesienią smakuje najlepiej. Publikuje go teraz, bo przyszło mi do głowy, że ciepły aromatyczny deser może to być miłym akcentem, po trudnym dniu spędzonym na odwiedzaniu grobów. Jabłka można przygotować wcześniej, zaypać kruszonką i wstawić do lodówki. Po powrocie do domu wystarczy wstawić do piekarnika i w pół godziny możecie już się cieszyć pysznym deser, a w bonusie dostaniecie piekny zapch unoszący się po całym domu.
- ok. 1 kg jabłek
- 3/4 szkl ( 125g ) płatków owsianych
- 0,5 szkl ( 80 g ) maki pszennej
- 0,5 szkl ( orzechów włoskich
- 1 szkl ( 225 g brązowego cukru
- 125 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- garść rodzynek
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i rodzynkami. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne możecie dodać trochę cukru. Wsypać je do naczynia do zapiekania.
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Dodać pokrojone w kostkę masło, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruszonkę. Posypać nią jabłka.
Piec w 180 º C przez około 30 minut, do zrumienienia.
Można jeść i na ciepło i na zimno.
Smacznego :)
Uwielbiam takie desery, dawno nie robiłam, na pewno nadrobię w najbliższym czasie
Kocham ten deser :)
Muszę spróbować, bo czuję, że będzie to świetna alternatywa dla szarlotki :)
O tak, podobne w smaku, a dużo szybciej można zrobić :)
Taki deserki to ja lubię. Pyszne i proste w przygotowaniu! Po co się męczyć, skoro niewielkim nakładem pracy można mieć coś tak pysznego <3
i lody do tego, mniam !
Bardzo lubimy taki deser, też robimy z płatkami owsianymi i tymi samymi przyprawami. Pomysł z włożeniem do lodówki bardzo praktyczny. Pozdrawiam serdecznie
Kocham takie desery! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/
Bardzo lubię.
Uwielbiam!
Dzisiaj jadłam na śniadanie…
Smacznego!