Klops pieczony z kaparami
Klops to proste i szybkie danie.
Można go podawać na ciepło, ale równie smaczny jest też na zimno. Może więc być częścią obiadu, ale też doskonale sprawdzi się jako dodatek do chleba.
Dodatek kaparów świetnie podkręca smak.
Roboty z nim niewiele,a jest pyszny.
Przy odpowiedniej oprawie i dodatkach może być bardzo wykwintnym daniem.
- 0,5 kg mięsa mielonego ( łopatka, szynka)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- mały słoiczek kaparów
- musztarda francuska
- sól
- olej
Cebule obrać, pokroić w kostke i podsmażyć na oleju. Przestudzić.
Kapary odsączyć.
W misce wymieszać mięso, warzywa i przyprawy.
Przełożyć do brytfanki w rozmiarze keksówki.
Formę mozna posmarować tłuszcze, wtedy na pewno klops ładnie z niej wyjdzie.
Piec w 180ºC przez 45 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Jak tu smacznie….klopsik, kapary same pyszności.:)
Bardzo lubię kapary i często je gdzieś dorzucam :)
Bardzo fajny pomysł :-) podoba mi się takie danie :-)
Marzenko, dziękuję:)