Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem
10/10 - (5 votes)

Rabarbar!

Już jest!

Przed wami przepis na kruche ciasto z rabarbarem.

W składnikach jest budyń, ale niech was to nie zmyli. Ciasto wyjdzie zupełnie inne niż się tego spodziewacie.

Mascarpone możecie zastapić gęstą kwaśną śmietaną.

Rabarbar dobrze jest przygotować sobie dzień przed pieczeniem, bo potrzebuje trochę czasu na puszczenie soku.

Ciasto też możecie przygotować wcześniej. Spokojnie sobie poczeka w lodówce na pieczenie.

To ciasto z rabarbarem musicie po prostu zrobić i wiem, ze w niejednym domu wejdzie na stałe do wypiekowego repertuaru.

Ono jest po prostu pyszne!

ciasto :

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła schłodzonego
  • 6 żółtek (miałam naprawdę duże jajka)
  • 3 łyżki ( 115 g  )serka mascarpone lub kwaśnej smietany
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do wypieków
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 300 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( każdy na 500 ml mleka )

ciasto z rabarbarem

Rabarbar pokroić w kostkę.

Włożyć do miski i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin.

W ty czasie dobrze jest potrząsnąć kilka razy miską lub go przemieszać, żeby cukier dobrze pokrył kawałki rabarbaru i sie ropuścił.

Ciasto :

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i posiekać je na małe kawałki. Dodać mascarpone i żółtka.

Wyrobić ciasto, w jak najkrótszym czasie, żeby nie nagrzewać go bez potrzeby.

Ciasto podzielić na 2 części. Mniej więcej ²/3 i ¹/3.

Większą część rozwałkować na prostokąt pasyjący do dna formy ( 36 x 24 cm ) i schłodzić w lodówce. Ja to robie od razu w forme.

Mniejszy kawałek schować do zamrażalki.

Ciasto powinno sie chłodzić co najmniej przez godzinę.

Rababrbar odcedzić, nie wylejcie niechcący powstałego soku!

Piekarnik nagrzać do 180°C.

Jeżeli chłodziliście samo ciasto to teraz musicie je włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Forme ze spodem ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia.

W czasie kiedy spód się podpieka  odmierzyć sok z rabarbaru. U mnie wychodzi go niecaly litr. Ponieważ potrzebujemy całego litra uzupełnić sok wodą do tej objętości.

Sok przelać do garnka, odlać z niego około pół szklanki. Resztę zagotować.

Do odlanego soku dodać proszek budyniowy. Wymieszać. Dodać go do gotującego się soku i na małym ogniu gotować aż budyń zgęstniej, ale nie będzie jeszcze calkiem sztywny.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie rabarbar i zalać go budyniem. Może być lekko przestudzony, ale nie za bardzo, żeby nie powstał na nim kożuch. Wyrównać jesli trzeba łyżką.

Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki wyjęte z zamrażalnika ciasto.

Piec w 180ºC prze ok. 40 minut.

ciasto z rabarbarem

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



2 thoughts on “Kruche ciasto z rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here