Kruche ciasto ze śliwkami
Kiedy na targu pojawiają się śliwki, to od razu czuję konieczność upieczenia z nimi ciasta.
W tym roku, śliwki już są od jakiegoś czasu, a ciasta jakoś do tej pory nie udało mi się upiec. Koniecznie więc trzeba było to nadrobić.
Dzisiaj śliwki w towarzystwie kruchego ciasta.
A jak kruche ciasto to jak już kilka razy wspominałam mąka krupczatka.
W ramach podjętej współpracy z firmą Polskie Młyny u mnie kruche ciasto z mąki krupczatki Polskie Młyny.
Krupczatkę oraz inne maki i nie tylko możecie kupić w sklepie albo na allegro .
To jest przepis dla tych leniwych. Zagniatanie ciasta możecie spokojnie powierzyć malakserowi.
Z podanej porcji ciasta wychodzi małe ciasto, więc jeśli chcecie je piec na jakąś imprezę warto podwoić ilośc składników.
ciasto :
- 2 szkl ( 250 g ) maki pszennej krupczatki
- ½ szk ( 120 g ) cukru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo :
- śliwki
opcjonalnie :
- mąka ziemniaczana
- cukier puder
Mąkę krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać posiekane masło i jajko. Wyrobić ciasto.
Świetnie sprawdza się tutaj malakser. Wystarczy wsypać do niego składniki i zmiksować.
Z ciasta nie musi powstawać kula, wystraczy struktura drobnej kruszonki.
Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do wyłożonej formy przesypać ok. ¾ ciasta i wyrównać docistkając dłonią tak, żeby powstała równa powierzchnia.
Pozostałe ciasto przelożyć do miseczki.
Formę z ciastem i miskę włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie umyć i wydrylować śliwki.
Jeżeli śliwki są bardzo dojrzałe, dobrze jest lekko posypać je mąką ziemniaczaną. Wtedy sok który z nich wypłunie ładnie się wchłonie.
Przygotowane połówki śliwek ułożyć skórką do dołu na schłodzonym cieście.
Posypać pozostałym ciastem. Jeśli jest zbite pokruszyć je palcami tak by powstała kruszonka.
Piec w 180ºC ( piekarnik góra dół ) przez ok 45 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Uwielbiam to ciasto ze śliwkami. Mój numer jeden śliwkowych wypieków.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Koniecznie muszę je zrobić.
Bardzo lubimy kruche z owocami, więc to przepis dla naszej rodzinki idealny. Koniecznie do wypróbowania.
Przepis dla leniwych = dla mnie 😅. Muszę koniecznie kupić śliwki póki jeszcze są i wypróbować ten przepis.