Krucho – drożdżowe paszteciki z kiszoną kapustą i mięsem
Te paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was.
Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie.
Zresztą już wam je kiedyś proponowałam w pierogach.
Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast do pasztecików jakie jadłam.
ciasto :
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szkl ( 240 g ) gęstej śmietany
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
farsz :
- 600 g ugotowanego mięsa
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
dodatkowo :
- jajko rozbełtane z lyżką mleka
- sezam
Zaczynamy od przygotowania farszu:
Cebule obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oleju.
Kapustę ugotować i odcedzić.
Kiedy wszystko wystygnie, zmielić razem maszynką do mielenia. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Teraz ciasto:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Dodać żółtka i jajka oraz przestudzone masło, dosypać mąkę, cukier i sól. Wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt o krótszym boku ok.10 cm.
Na każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku kłaść farsz, tak żeby utworzył wałek. Owinąć farsz ciastem.
Powstałe w ten sposób wałki kroić pod kątem jak kopytka.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem z mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 180 º C przez ok. 30 minut do zrumienienia.
Z podanej porcji w zależności od wielkości wychodzi 40 – 50 pasztecików.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Niesamowicie dobre. Dodatek do barszczu, przepyszny. Ale i bez barszczu dają radę i znikają w tajemniczych okolicznościach.
Robiłam z tego przepisu paszteciki z pieczarkami. Bardzo dobre wyszły. Przepis dodany do ulubionych.
Idealne na imprezę. Właśnie szukałam czegoś co można szybko zrobić i będzie smaczne.
Coś dla mnie xd
Na święta wręcz idealne :D
paszteciki wyglądają pięknie. Podobne do tych, które robiła moja mama. Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam paszteciki :) Do barszczu idealne :)