Owsiany chleb śniadaniowy z makiem

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
7.7/10 - (13 votes)

Dzisiaj zapraszam na bardzo ciekawy chlebek pieczony w ramach Kwietniowej Piekarni Amber.

Przepis zauważyłam w ostatniej chwili i miałam w domu tylko świeżo dokarmiony zakwas. Ale na szczęście w lodówce czekało jakby specjalnie na tą okazję schowane ciasto, które zostało mi po robieniu pizzy. Schowałam je, żeby użyć jako starteru do jakiegoś pieczywa, więc zostało użyte zgodnie z planem.

Przepis pochodzi z bloga  Kuchnia Gucia .

W trakcie robienia wyszły też inne braki, bo z braku maku w ziarnach dodałam mak mielony.

Zamiast płatków błyskawicznych użyłam górskich.

Mój bochenek jest zrobiony z podwójnej porcjo skladników.

Słodki starter stał u mnie całą noc, bo tak zdecydowanie łatwiej było mi rozlanować pieczenie chleba.

starter :

  • 20 g zakwasu z lodówki
  • 20 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g wody

słodki starter :

  • cały starter
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 12,5 g wody
  • 12,5 g cukru

płatki :

  • 25 g płatków górskich
  • 50 g mleka

ciasto :

  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • cały słodki starter
  • 120 – 130 g mleka
  • 20 g cukru
  • 10 g mleka w proszku
  • 10 g maku
  • 10 g siemienia lnianego
  • 3 g soli
  • 25 g masła

dodatkowo :

woda w spryskiwaczu

płatki owsiane

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem

Starter :

Zakwas, mąkę i wodę połączyć ze sobą.

Odstawić na 4 – 5 godzin.

Słodki starter :

Przygotowany wcześniej starter połączyć z mąką, wodą i cukrem. Odstawić na 4 – 5 godzin.

Płatki owsiane :

Płatki górskie zalać ciepłym mlekiem, przykryć i odstawić na noc.

Ciasto chlebowe :

Mąki, cukier, sól, mleko w proszku i ziarna wymieszać.

Do sypkich składników dodać mleko, słodki starter i namoczone płatki owsiane.

Wyrobić ciasto.

Po 5 minutach, nie przerywając wyrabiania dodawać po kawałku masła.

Ciasto wyrabiać do chwili kiedy będzie się ładnie rozciągało, a nie rwało.

Wyrobione ciasto podzielić na pół.

Uformować dwie kule. Przykryć miską lub folią i zostawić na 20 minut.

Owsiany chleb śniadaniowy z makiemOwsiany chleb śniadaniowy z makiemOwsiany chleb śniadaniowy z makiem

Owsiany chleb śniadaniowy z makiemOwsiany chleb śniadaniowy z makiemOwsiany chleb śniadaniowy z makiem

Owsiany chleb śniadaniowy z makiemOwsiany chleb śniadaniowy z makiemOwsiany chleb śniadaniowy z makiem

Po tym czasie każdą część rozwałkować na prostokąt. Ciasto złożyć wzdłuż dłuższego boku na 3.

Złożone ciasto ponownie rozwałkować.

Zawinąć w rulon.

Formę do chleba wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami.

Rulony chleba spryskac od góry wodą i obtoczyć w płatkach owsianych.

Rulony włożyć do przygotowanej formy kładąć je obok siebie.

Przykryć i odstawić na 4 – 5 godzin do wytrastania.

Piec w 180ºC prze 45 – 50 minut, do zdrązowienia skórki.

W trakcie pieczenia kilka razy spryskać bochenek wodą.

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem

Smacznego!

Chleb znajdziecie też na blogach :

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



6 thoughts on “Owsiany chleb śniadaniowy z makiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here