Pity

Pity
9.5/10 - (4 votes)

Pity to pyszne chlebki idealne do nadziewania. Możecie do nich włożyc cokolwiek i zawsze będzie pysznie.

Jeżeli chcecie jejeśc na ciepło zaraz po upieczeniu, to po wyciągnięciu z piekarnika zawińcie je w ściereczkę i dajcie im chwile odpocząć.

Pamiętajcie, że od razu po wyjęciu z piekarnika, po przekrojeniu wypuscicie z nich gorąca pare, która może was poparzyć.

Niektórym z was może się wydawać, że pity są trudne do upieczenia, ale tak nie jest.

Dla mnie chociaż piekę je od lat zawsze jest jakaś magia w tym jak puchna w piekarniku.

Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście pit, ale je lubicie to nie zastanawiajcie sie ani chwili.

Do pieczenia gotowi… start!

  • 4 szkl ( 640 g ) mąki
  • ok. 1,5 szkl ( 400 ml ) wody
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka ( 15 g ) oliwy
  • 1 łyżeczka ( 10 g )cukru
  • 2 łyżeczki ( 20 g ) soli

pita

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać wodę i makę.

Zacząć wyrabiać ciasto. Możecie to zrobić ręcznie albo w robocie kuchennym.

Kiedy składniki sie połaczą dodać sól i dalej chwilę zagniatać. Na koniec wlać oliwę.

Zagniatać do otrzymania gładkiego ciasta.

Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto zwiekszy swoja objętość dwókrotnie wyjąć je na blat i podzielić na 12 części.

Z każdego kawałka ciasta uformowac kulkę.

Przykryć ścierką i zostawić na 20 mniut żeby ciasto odpoczęło.

Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek, w razie konieczności podsypując mąką.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 210ºC.

Wyrośnięte pity piec partiami w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut.

Kiedy pity napuchną, to znak że są upieczone i można je wyjmować z piekarnika.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



1 thought on “Pity”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here