Proste ciasto rabarbarowe z nutą pomarańczy i kardamonem

To proste ciasto z rabarbarem jest super!
Do jego przygotowania mikser jest zbędny, wystarczy łyżka i miski.
Wszystko razem wymieszać i ciasto gotowe.
Rabarbar super łączy się kardamonem i pomarańczą.
- 1 szklanka ( 160 g ) mąki pszennej
- 1 szklanka ( 110 g ) mąki migdałowej/mielonych migdałów
- 200 g masła
- ¾ szklanki ( 165 g ) cukru
- skórka otarta z 1 niedużej pomarańczy
- ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia1
- łyżeczka kardamonu
- szczypta soli
- ok. 2 łyżek płatków migdałowych do posypania
- ok 300 g rabarbaru
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.
Przełożyć do miski i zasypać ¼ szklanki cukru ( 55 g ).
Wymieszać i odstawić na 30 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Pomarańcze umyć, osuszyć i otrzeć ze skórki, przekroić na pół i wycisnąć z niej sok.
W misce wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, kardamon i sól.
W drugiej misce wymieszać jajka, cukier, przestudzone masło, skórkę i sok z pomarańczy.
Do masy jajecznej dodać wymieszane sypkie składniki i wymieszać.
Na koniec dodać rabarbar. Jeżeli puścił sok, to tez go dodajcie.
Wymieszać.
Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy. Wyrównać.
Posypać płatkami migdałowymi.
Piec góra – dół w 180ºC przez 50 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.