Pyszny i prosty kurczak duszony w śmietanie
Najczęściej udka kurczaka piekę, tak jest najprościej. Ostatnio jednak pomyślałam o udkach duszonych. Po prostu musiałam je zrobić. Wyszły pyszne, więc polecam je wam z całą odpowiedzialnością. U mnie było mięso z kością, ale równie dobrze można użyć filetów z udek.
- ok. 1 kg udek ( mogą być filety )
- 2 duże cebule
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 400 g słodkiej śmietany ( u mnie 30 %)
- sól, pieprz
- olej
Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i obsmażyć na niej kurczaka, przełożyć do innego naczynia. Na patelnie dolać olej i zeszklić na nim obraną, pokrojona w pióra cebulę, doprawioną solą i papryką. Dołożyć kurczaka, zalać śmietaną i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 – 50 minut.
Smacznego :)
od kilku tygodni zamienilam piersi z kurczaka na udka! mega są!!
Też od jakiegoś czasu częściej używam udek i bardzo je lubię:)