Ryba w zalewie octowej
Moja ryba właśnie trafiła do słoików.
Teraz już będzie się przeryzała i czekała na odpowieni moment, żeby trafić na stół.
Taka ryba w zalewie octowej to idealna propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią robić wszystkiego na ostatnią chwilę.
Rybę można, a nawet trzeba przygotować wcześniej. Żeby się dobrze przegryzła powinna postać w lodówe co najmniej 2 dni.
- ok. 1 kg filetów ryby ( u mnie dorsz )
- mąka pszenna
- jajka
- bułka tarta
- sól
zalewa :
- 2 średnie cebule
- 1 szkl octu
- 4 szkl wody
- 5 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 4 łyżki cukru
Filety pokroić na kawałki mniej więcej 5 x 10 cm.
Posolić. Obtoczyć najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku,a na koniec w bułce.
Dla lepszego krycia ryby oraz uzyskania grubszej panierki można powtórnie obtoczenie ją w jajku i bułce.
Smażyć na rozgrzantm oleju z dwóch stron do zrumienienia.
Cebulę pokroić w pióra.
Wodę z octem i przyprawami zagotować, dodać cebulę i zostawić na małym ogniu na 5 mint.
Zalewę przestudzić. Może być letnia.
Rybę ułożyć w słoiku na zmianę z cebulą i zalać zalewą tak, żeby przykryła całość.
Zakręcić.
Po całkowitym wystygnięciu schowac do lodówki, chociaż poza nią też nic nie powinną się złego dziać.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Bardzo lubie taką. Mój tata taką robi.
Robiłam ją juz kilka razy. Świetnie sprawdza się na imprezach i szybko znika.
Robiłem i suber na imprezkę.