Schab wolno pieczony z warzywami
W jakimś programie kulinarnym, zobaczyłam pomysł na inne niż stosowałam do tej pory (klik ) wolne pieczenie mięsa. Przepisu oczywiście nie zapisałam. Nie miałam łopatki ze skórą jak w tv, ale w końcu przecież i tak tamten sposób jest inspiracją.
Moim zdaniem idealne danie do podania na nadchodzące święta. Kiedy musimy czymś smacznym poczęstować gości, a nie mamy ochoty w kuchni spędzić zbyt dużo czasu.
- 1-1,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie schab)
- 500 – 750 g surowego boczku pokrojonego w plastry
- ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- dynia
- ulubione przyprawy
- sól
- olej
Schab obtoczyłam w przyprawach. Tutaj możecie użyć tego co najbardziej lubicie. Ja dałam sól, majeranek, słodką paprykę i czosnek.
Obłożyć go plastrami boczku, obwiązać sznurkiem bawełnianym przeznaczonym do użytku kuchennego, boczek natrzeć przyprawami ( jak wyżej ). Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 º C na 6 godzin ( tak na tak długo! ).
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i dynie obrać i pokroić w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości. Skropić olejem. Do dania świetnie też będą pasowały buraki, bulwa selera czy bataty.
Po 4 godzinach do piekarnika dołożyć warzywa korzeniowe. A po kolejnej godzinie dodać dynie.
Moja uwaga jest taka, że nie mogą to być duże kawałki warzyw. Moje warzywa wymagały dłuższego pieczenia i kolejnym razem korzeniowe trafią do piekarnika po 3 godzinach.
Po wyjęciu z piekarnika warzywa posolić. Mięsu pozwolić odpocząć 10 minut, zdjęć sznurek i porcjować.
Mięso jest bardzo kruche, ale o to chodzi w wolno pieczonym mięsie. Jeśli nam zostaną jakieś resztki, to trzeba się cieszyć, będzie pyszny dodatek do chleba czy sałatki.
Smacznego :)
jeszcze lepszy efekt: 12 godzin 90° i rękaw
Aż tyle nigdy nie piekłam. Rękawa używam czasami, ale nie korzystałam z niego przy wolnym pieczeniu. Tutaj chodziło o upieczenie wolno całego obiadu, bardzo mi się ten pomysł spodobał jak oglądałam jakiś program w TV :)
Tego nie jadłam, ale od razu widać, że to musi być wybitne!