Sernik baskijski
Pewnie już sie spotkaliście z tym sernikiem , bo ostatnio jest on bardzo popularny.
Wygląda bardzo niepozornie, ale jest pyszny!
Ważne jest żeby do jego przygotowania użyć odpowiednich serków. Piec w wysokiej temperaturze i nie przeciągnąć czasu w piekarniku.
W wielu przepisach polecany jest serek philadelphia. Ja z powodzeniem zastąpiłam go serkiem śmietankowym, który można u nas kupić w pojemniczkach od 135 do 200 g.
Nie podaję marki, bo używałam juz kilku. Ważne, żeby był to serek bardzo kremowy i lekko słony.
Przepis pochodzi ze strony Matta Adlarda, z moimi minimalnymi zmianami i wskazówkami.
Sernik z tego przepisu wychodzi bardzo kremowy. Niestety na zdjęciach nie udało mi sie tego uwiecznić.
- 700g serka śmietankowego
- 5 jajek M
- 210g cukru pudru
- 310g śmietanki 30%
- 30g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.