Szarlotka
To szarlotka robiona przeze mnie od wielu lat.
Jest zawsze hitem i znika bardzo szybko ze stołu.
Nie jest to jedyne ciasto z jabłkami które robię ,ale to taki mój pewniak.
Zawsze wychodzi.
Ma mało ciasta i dużo jabłek.
ciasto :
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szkl kwaśnej śmietany ( 12 – 18 % )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl ( 100 g ) cukru
- 250 g masła
dodatkowo :
- 2-3 kg jabłek
- cynamon
- 0,75 szkl ( 150 g ) cukru
- 3-4 łyżki kaszy mannej
dodatkowo :
- kasza manna do posypania
Ciasto:
Na stolnice lub do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Dodać masło i pokroić je nożem na drobną kostkę.
Dodać żółtka, jajko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Uformować w kulę i zawinąć w folie spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych.
Pokroić w kostkę albo zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cukier, cynamon i kaszę manną. Wymieszać.
Formę 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować.
Jeden płat ciasta położyć na dno formy. Posypać go kaszą manną.
Wyłożyć jabłka, równo rozprowadzić i przykryć drugim płatem.
Piec w 180°C góra dół przez ok. godzinę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Agnieszko-bardzo lubię taką klasyczną szarlotkę przypomina mi lata dzieciństwa. Wygląda pysznie :)
Taka szarlotka smakuje wspaniale :-)
Marzenko, dziękuję i zgadzam się z Tobą :)
Bajeczna szarlotka! Niebo dla podniebienia :)