Szarlotka

Szarlotka
10/10 - (6 votes)

To szarlotka robiona przeze mnie od wielu lat.

Jest zawsze hitem i znika bardzo szybko ze stołu.

Nie jest to jedyne ciasto z jabłkami które robię ,ale to taki mój pewniak.

Zawsze wychodzi.

Ma mało ciasta i dużo jabłek.

ciasto :

  • 0,5 kg mąki  krupczatki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl kwaśnej śmietany ( 12 – 18 % )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl ( 100 g ) cukru
  • 250 g masła

dodatkowo :

  • 2-3 kg jabłek
  • cynamon
  • 0,75 szkl ( 150 g ) cukru
  • 3-4 łyżki kaszy mannej

dodatkowo :

  • kasza manna do posypania

moja szarlotka

Ciasto:

Na stolnice lub do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem.

Dodać masło i pokroić je nożem na drobną kostkę.

Dodać żółtka, jajko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto.

Uformować w kulę i zawinąć w folie spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych.

Pokroić w kostkę albo zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cukier, cynamon i kaszę manną. Wymieszać.

Formę 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować.

Jeden płat ciasta położyć na dno formy. Posypać go kaszą manną.

Wyłożyć jabłka, równo rozprowadzić i przykryć drugim płatem.

Piec w 180°C góra dół przez ok. godzinę.

moja szarlotka

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



4 thoughts on “Szarlotka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here