Tartaletki z rabarbarem
Jeżeli lubicie rabarbar to nie muszę was przekonywać, bo połączenia kruchego ciasta i rabarbaru nie trzeba rekomendować.
Myślę też, że ich piekny wygląd może zachęcić do zaprzyjeźnienia się z rabarbarem rabarbarowych sceptyków.
Przygotowani nie jest trudne, ale warto mieć foremki z wyjmowanym dnem. Nada się też duża forma do tarty, trzeba tylko wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
- 230 g maki pszennej
- 30 g maki migdałowej lub mielonych migdałów
- 90 g drobnego cukru
- 110 g masła
- 1 jajko ( ok. 50 g )
- szczypta soli
dodatkowo :
- rabarbar
- mąka ziemniaczana
- drobny cukier
Mąkę wymieszać z maka migdałową i cukrem oraz solą. Dodać posiekane zimne masło i jajko. Zagnieść możliwie jak najszybciej ciasto.
Można do tego użyć malaksera.
Ciasto uformować w kulę, szczelnie zakryć lub owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Formy do tartaletek 8 sztuk ( a jak cienko będziecie wałkować ciasto to może i więcej ), lekko posmarować tłuszczem. Idealnie nadaje się do tego spryskiwacz z olejem.
Rabarbar pokroić w paski. Jeżeli używacie prostokątnych form paski powinny być nieco krótsze niź ich szerokość, tak żeby zostało miejsce na ciasto.
W przypadku form okrągłch lepiej sprawdzą się mniejsze kawałki, łatwiej będzie nimi wypełnić środek.
Przygotowany rabarbar posypać 2 – 3 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić . Jeżeli puszczą sok, odsączyć jgo i kawałki rabarbaru posypać jedną lub dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej.
Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyc nim przygotowane wcześniej foremki.
Wyłożone ciastem foremki schłodzic przez godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Schłodzone foremki z ciastem wyłożyć rabarbarem.
Jak najszybciej, tak żeby nie ocieplić ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 25 – 30 minut, do czasu aż brzegi się lekko zrumienią.
Z foremk wyjmować po schłodzeniu.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Małe dzieła sztuki.
Zastanawiam się nad zrobieniem tych tartaletek ze śliwkami. Wyjdą smaczne?
Wyjdą smaczne, Sliwki można jeszcze posypać orzechami włoskimi.
Czy można je zrobić z innymi owocami?
Oczywiście, może stracą trochę na wyglądzie, ale te spódy można wykorzystać na wiele sposobów
Ależ one do mnie wołają!
Wyglądają obłędnie, muszę zrobić! Tylko muszę kupić rabarbar.
Jakie to jest dobre.
Szkoda, że rabarbaru nie ma przez cały rok, bo moglabym je jeść na okrągło.
Wiem, że muszę je zrobić, bo wyglądają obłędnie.
Kocham rababrbar i te tartaletki mnie nie zawiodły. Są pyszne!
Pięknie i pysznie!
Kocham rababrbar, więc muszę je zrobić! Wyglądają obłędnie!