Tęczowe ciasteczka

Tęczowe ciasteczka
8/10 - (23 votes)

Ciastka powstały na potrzebę projektu szkolnego mojej młodszej córki.

Trochę kombinowania i prób i tak powstały te oto tęczowe ciasteczka.

Przy ich robieniu pomoc dzieci jest miło widziana.

Napiszę nieskromnie : ciastka dobrze smakują i są śliczne :)

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 350 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • barwniki w kolorach tęczy

ciasteczka tęcze

 

Miękkie masło utrzeć na puszysta masę z cukrem.

Dodać jajka i wymieszać.

Dodać mąkę, ekstrakt i proszek do pieczenia, połączyć wszystko razem do uzyskania gładkiej masy.

Podzielić ciasto na porcje różnej wielkości, tak aby każdego kolejnego koloru było trochę mniej.

Moje ciasto ważyło 1265 g.

Porcja ciasta do którego dodałam barwnik czerwony ważyła 235 g, kolor pomarańczowy 222 g, żółty  214 g, zielony 206 g, niebieski 198 g,  fioletowy 190 g.

Do kolejnych porcji ciasta dodać odpowiednie kolory barwników i dokładnie wymieszać.

Przełożyć do woreczków foliowych i schłodzić przez 1 – 2 godziny w lodówce.

Po wyjęciu ciasto będzie miało konsystencje i wygląd plasteliny.

ciasteczka tęcze

Kolejne porcje ciasta wałkować na długie prostokąty.

Wszystkie prostokaty powinny mieć jednakową długość, ale każdy kolejny kolor powinien byc o kilka mm węższy.

W kolejności czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony i niebieski.

Z fioletowego ciasta uformować wałek, tej samej długości co pozostałe prostokąty.

Kolejne kolory układać na sobie, z obu stron zostawiając margines.

Na końcu połozyć na środek fioletowy wałek.

ciasteczka tęcze

Całość przewrócić do góry nogami i zaginając boki do dołu utworzyć tęcze.

ciasteczka tęcze

Ciasto zawinąć i wstawić na 1 – 2 godzin do zamrażalki. Takie zmrożone ciasto będzie łatwiej pokroić.

Ciasto kroić na 2 – 3 mm plastry.

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

ciasteczka tęcze

Piec w 175ºC przez 12 – 15 minut, uważając, żeby się nie przypiekły.

Ciasta mogą być lekko miękkie, ale to nie szkodzi, chwilę po wyjęciu z piekarnika powinny stwardnieć.

Studzić na kratce.

ciasteczka tęcze

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



13 thoughts on “Tęczowe ciasteczka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here