Zupa gulaszowa
Zupa w nazwie bloga zobowiązuje.
I wiem, wiem, kiepsko u mnie na blogu z zupami.
Nie znaczy to oczywiście, że ich nie gotuje. Mało jest jednak przepisów na zupy na blogu.
Dzisiaj więc nadrabiam braki i za praszam na prostą do przygotowania, smaczną i bardzo sycąca zupę gulaszową.
Spokojnie może posłużyć za cały obiad i zaspokoić głód.
Jeżeli lubicie gęste zupy, możecie ją zaciągnąć kwaśną śmietaną wymieszaną z mąką.
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 papryki
- puszka pomidorów
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzone
- 0,5 łyżeczki chili
- sól
- olej
Cebulę pokroić w pióra, mięso w kostke, dodać przyprawy,wymieszać i obsmażyć na oleju.
Zalać wodą i dusić przez godzinę, uzupełniając płyn w raziepotrzeby.
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w zależności od wielkości w plastry lub półkrążki. Dodaćdo mięśa i zalać większą ilością wody, tak żeby wszystko sobie swobodnie pływało.
Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić razem z pomidorami. Gotować kolejne 30 – 40 minut. Uzupełniwszy wodą do takiej konsystencji jaka wam odpowiada. Jedni wolą kiedy zupa przypomina bardziej danie jednogarnkowe,inni kiedy jest jak nasz jarzynowa.
Podawać na gorąco. Jeżeli macie możliwość przygotowania jej dzień wcześniej odgrzana będzie jeszcze lepsza. Chociaż i zaraz po ugotowaniu też jest pyszna.
Smacznego :)
Dzisiaj robię, ale zagęszczę bo lubimy taką zawiesistą
Bardzo lubie takie zupy :-) Pycha :-)
jeśli o mnie chodzi to uwielbiam zupę gulaszową <3