Zupa rybna
Ulubiona zupa mojego męża.
- 0,5 kg filetów z dorsza
- 1 łyżka ( 10 g ) bulionu rybnego dashi*
- 2-3 szt ( ok. 300 g ) czerwonej papryki**
- duża cebula
- puszka pomidorów bez skóry
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka mielonego chilli
- łyżeczka soli
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej, posiekany czosnek i pokrojoną w pióra cebulę. Podsmażyć.
Cebulę umyć, oczyścić i pokrić w paski. Dodać do przypraw. Podsmażyć. Do całości dodać bulion rybny dashi i litr wody. Wymieszać. Dodać pomidory i pokrojoną w kilkucentynetrowe paski rybę.
Zagotować i zostawić na małym ogniu na 10 minut.
Jeśli będzie potrzeba dosolić. I gotowe.
Smacznego :)
* ja akurat miałam pod ręką ten bulion, ale można użyć innego bulionu rybnego, a w ostateczności może być bulion warzywny, powinien on zastąpić wodę, czyli dodajemy 1 litr.
** użyłam słodkich podłużnych papryk, ale spokojnie można użyć zwykłych.
gdzie kupić ten bulion dashi?
Internet albo sklepu z orientalną żywnością.
Zupę rybną mogę jeść zawsze, w każdy czas!
Cudowna, pożywna i bardzo smakowta zupa :) Uwielbiam zupy rybne <3
Potwierdzam że ulubiona, była naprawdę pyszna :-)
Mąż