Żytni chleb na fermencie z winogron
Dzisiaj juz po raz 14 świętujemy Światowy Dzień Chleba , który organizuje Zorra. W ramach tego dnia wszyscy piekarze z całego świata są zaproszeni do pieczenia.
Z przyjemnością dołączam po raz kolejny tym razem z moim żytnim chlebem na fermencie winogronowym, którą poznałam dzięki wspólnemu wypiekaniu w piekarni Amber, a bułki które wtedy były pieczone pochodziły właśnie z bloga Zorry.
Już przy pieczeniu tamtych bułek zakochałam się w fermencie i obiecałam sobie trochę z nią popracować. Tak właśnie powstał ten chleb.
ferment :
- 50 g winogron przekrojonych na połowę
- 10 g miodu
- 200 g wody
zaczyn :
- 150 g winogronowej wody drożdżowej
- 150 g mąki żytniej typ 720
- ciasto właściwe :
- 380 g mąki żytniej typ 720
- 220 ml wody
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo :
- opcjonalnie ziarna ( u mnie dynia i siemie lniane po garści )
- olej i otręby do formy
Zaczynamy 3 – 4 dni wcześniej od przygotowania fermentu.
Mieszamy wszystkie składniki w butelce plastikowe, ja wykorzystuje do tego kubka z zakrętka i odstawiamy.
Codziennie otwieramy naczynie, żeby odgazować wodę.
Po 2 – 3 dniach woda powinna widocznie się spienić, a w butelce zbierze się spora ilość gazu.
Kiedy woda będzie gotowa, wieczorem przed dniem pieczenia robimy zaczyn.
Mieszamy ferment winogronowy z mąką, przykrywamy i zostawiamy na 10 – 12 godzin.
Rano do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko ze sobą, do połączenia.
Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy otrębami. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość i może to trwać od 2 do 6 godzin.
Wyrośnięty chleb wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 230°C, po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210°C i pieczemy kolejne 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować chleb wodą.
Wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Świetny pomysł na użycie winogronowej wody drożdżowej do tego chleba. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba.