Śledzie curry
Nie, to nie jest jajecznica!
Ten śliczny żółty kolor te śledzie zawdzięczają tytułowej przyprawie curry.
Jeżeli nie przepadacie za tym smakiem, możecie je pominąć, śledź nie będzie żółty, będzie ciut inaczej smakował, ale dla mnie to też jest super propozycja.
Cebula może być zwykła, cukrowa, czerwona lub czosnkowa.
Jaką będziecie mieli pod ręką.
- 5 – 6 szt. ( ok 350 g ) filetów śledziowych typu matias
- 170 g ananasa z puszki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżka ( 40 g ) rodzynek
- 1 łyżka ( 30 g ) majonezu
- 5 łyżek ( 150 g ) jogurtu greckiego
Śledzie pokroić w kawałki 2 -3 cm.
Cebule pokroić w kostkę.
Ananasa pokroić na drobne kawałki.
Majonez wymieszać z jogurtem i curry.
Śledzie wymieszać z cebulą, ananasem, rodzynkami i sosem jogurtowym.
Przełożyc do słoika i zostawić na co najmniej jeden dzień w lodówce.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.