Dyniowe brioche

Dyniowe brioche
Jak oceniasz ten post?

Dzisiaj 14 października, obchodzimy więc Światowy Dzień Chleba 2024.

Z tej okazji już po raz kolejny dołączam do ogromnej rzeszy blogerów świętujących ten dzień pod przewodnictwem ZORRY, która organizuje dla nas to wydarzenie.

Postanowiłam świętować ten dzień niesamowitym wypiekiem.

Idealnie słonecznym , co jest dodatkowym atutem przy panującej u nas deszczowej aurze.

Zapraszam was na briche z dodatkiem puree z dyni.

Dynia nadaje brioszce nie tylko ładny żółty kolor, ale też sprawia, że długo zachowuje świeżość.

Polecam ten rodzaj pieczywa, bo można go jeść na świeżo, z różnymi dodatakami albo z samym masłem.

Pyszne są też tosty briszkowe, a jej kromki mogą będą świetną bazą do bostocków.

  • 350 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • ½ szkl ( 150 g ) puree z dyni
  • ¼ szkl ( 50 g ) brązowego cukru
  • duże jajka
  • 113 g miękkiego masła
  • 9 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ( 30 g ) mleka
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej

 

brioche z dynią

Do misy miksera włożyć puree z dyni, drożdże i wymieszać.
Dodać mleko, cukier i jajka, ponownie wymieszać.
Wsypać mąkę z solą i zacząć wyrabianie ciast przy użyciu haka.
Zaczynamy od nieskich obrotów, kiedy ciasto się połączy zwiększamy je.
Gdy ciasto zacznie przypominać kulę, porcjami dodajemy masło.
Po dodaniu całego masła wyrabiać ciasto jeszcze przez 10 – 15 minut. Ciasto powinno być jednolite i błyszczące. Jeżeli będzie to konieczne, wyrabiajcie ciasto dłużej.
Wyrobione ciasto zdjąć z haka, włożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Nie podaję czasu, bo wszystko zależy od temperatury w której ciasto będzie wyrastalo. Może to zając godzinę lub 2. Ważne żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Formę 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W czasie formowania, możecie podsypywać blat i ciasto mąką, ale starajcie się nie przesadzic z jej ilością.
Ciasto podzielic na 4 równe części.
brioche z dynią
Każdą część uformować w kulę.
Rozwałkować każdy kawałek na długi owal.
brioche z dynią
Ciasto zrolować.
brioche z dynią
brioche z dynią
Zrolowane porcje ciasta układać w formie.
brioche z dynią
Formę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
brioche z dynią
Kiedy ciasto urośnie do krawędzi formy, posmarować je śmietaną kremówką lub jajkiem rozmąconym z odrobina mleka lub wody.
Piec w 175°C przez 30 – 35 minut.
brioche z dynią
Pięć minut po wyjęciu z piekarnika wyjąć z formy.
Studzić na kratce.
brioche z dynią

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Banner World Bread Day, October 16, 2024



2 thoughts on “Dyniowe brioche”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here