Drożdżówki z serem i truskawkami
Jakoś tak wyszło, że dzisiaj znowu na słodko.
Moje ulubione połączenie białego sera i truskawek, a wszystko zawinięte w pyszne drożdżowe ciasto.
ciasto :
- 500 g maki
- 1/3 szkl ( 100 g ) cukru
- 75 g masła
- 1 szkl ( 250 ml ) mleka
- 25 g drożdży
nadzienie :
- 200 g białego sera
- 100 g truskawek
- cukier do smaku
Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Ja używałam truskawek mrożonych, więc wcześniej rozmroziłam je na sitku. Ważne jest, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli tego nie zrobimy nadzienie może nam potem wypływać z bułek.
Kilka truskawek można zostawić do dekoracji. Pozostałe zmiksować z twarogiem i doprawić do smaku cukrem.
Ciasto podzielić na 12 części.
Z każdej formować kulę i rozwałkować ją tak żeby powstał owal. Naciąć w dwóch miejscach jak na zdjęciach. Pośrodku nakładać łyżkę twarożku i zawijać. Pierwszy brzeg przełożyc przez dziurę z drugiej strony, przy drugim nie jest to konieczne, wystarczy tylko zawinąć. Na środku można jeszcze położyć truskawkę, ja tak zrobiłam.
Bułki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 25 – 30 minut.
Smacznego :)
Mmm, pyszne musiały być :)
Ogromnie mi się podoba ten fantazyjny kształt :)
Drożdżóweczki mniam. A jaka piękna zastawa!
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html