Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką
10/10 - (2 votes)

Kolejny przepis na jagodzianki. Tym razem z kruszonką.

Sezon jagodowy bez upieczenia chociaż jednej partii jagodzianek uważam za stracony.

Do tego jagodzianki nie dość, że są pyszne to są takie uniwersalne.

Można je wszędzie ze sobą zabrać. Dla mnie  tak smakuje lato.

zaczyn:

  • 15 g drożdży
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru ( u mnie brązowego )
  • 1 łyżka mąki

ciasto :

  • 400 g mąki
  • 50 g cukru ( też brązowego, może być biały )
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • szczypta soli

kruszonka :

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

dodatkowo :

jajko

jagodzianki z kruszonką

Zaczynamy od zaczynu.

W większym kubku drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, dodać mleko i wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.

W dużej misce połączyć jajko ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodać zaczyn, dosypać mąkę i cukier oraz sól. Połączyć wszystko ze sobą. Dodać masło i wyrobić ciasto. Można to zrobić w robocie lub ręcznie.

Wyrobione ciasto na jagodzienki uformować w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.

Jagody dokładnie umyć na sitku i osuszyć.

jagodzianki

Ciasto podzielić na 12 części. Formować z niego kulki. Każdą z nich rozpłaszczyć, położyć na środek porcję jagód, posypać cukrem.

Ważne, żeby wcześniej nie mieszać jagód z cukrem, bo puszczą sok i ciężko będzie je skleić.

Każdą jagodziankę skleić, uformować podłużny kształt i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Pamiętając o zachowani odległości między bułkami. Zostawić do wyrośnięcia.

 

jagodziankijagodzianki

Przygotować kruszonkę.

Do mąki z cukrem dodać posiekane masło i rozcierać do uzyskania okruszków.

Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać kruszonką.

Piec w 180ºC przez 35 – 40 minut.

jagodzianki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



20 thoughts on “Jagodzianki z kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here