Mango chutney
Muszę przyznać, że mango chutney to jest to co bardzo lubię.
Mogę go jeść jako dodatek prawie do wszystkiego. Jeśli jeszcze nie robiliście zróbcie koniecznie.
- 4 szt. ( ok. 1,2 kg ) mango
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl białego octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki soli
Owoce pokroić w kostkę. Czosnek rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i dusić na małym ogniu około godziny.
Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry nogami do wystygnięcia. Tak przygotowany mango chutney można długo przechowywać, chociaż u mnie znika w bardzo szybkim tempie.
Smacznego :)
Jestem zaintrygowana, przepis zapisany :)
Mmmm, wygląda pysznie :) bardzo ciekawy przepis
Wart zrobienia :)
Uwielbiam, najlepiej do pieczonego mięsa mmmniam
Do mięsa, albo do serów, albo wegańskich past czy pasztetów…
Dobrze się składa, bo akurat mam mango do wykorzystania :)
Pozdrawiam,
M
Magda to jest świetny sposób na wykorzystanie mango :)
Wygląda smakowicie, muszę wypróbować :)
Ale to musi smakować ^^
nie korzystałam jeszcze z takiego chutneu.. ale kto wie co mnie czeka?
Przepis zapisuje ;)
Zawsze musi być ten pierwszy raz :)
Zawsze musi być ten pierwszy raz :)
Nie znam tego smaku, ale podoba mi się :))) Przepis do wypróbowania koniecznie :)
Agnieszka koniecznie :)
O bardzo ciekawe. Koniecznie muszę spróbować :-)
Marzena spróbuj, bo to fajne połączenie :)