Pyszna szarlotka pełna jabłek
W moim domu nigdy nie jest za dużo szarlotki.
Szczególnie kiedy w domu jest syn.
On pochłania szarlotkę w wyjątkowo szybkim tempie i w ogromnych ilościach.
Inni muszą się więc spieszyć jeżeli chcą spróbować.
Na blogu to już kolejna szarlotka, ale przecież przepisów na pyszne ciasto nigdy nie za wiele.
Ekstrakt waniliowy możecie zastapic cukrem waniliowym, zmniejszając o jego ilość wagę cukru zwykłego.
- 2,5 szkl ( 260 g ) mąki pszennej( u mnie mieszana 480 i razowa )
- 0,5 szkl ( 125 g ) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
nadzienie :
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kaszy manny ( miałam razową )
- cynamon
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać pokrojone w kostkę masło ( ja kroję je po dodaniu do mąki), jajka i śmietanę oraz ekstrakt waniliowy.
Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, szczelnie zawinąc i odstawić do lodówki.
Jak zaznaczyłam w liście składników wymieszałam mąkę jasną z razową w proporcjach mnie więcej 1: 1.
Moim zdaniem, a właściwie zdaniem wszystkich jedzących absolutnie nie miało to żadnego negatywnego wpływu na ciasto.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Kiedy ciasto będzie już schłodzone (powinno w lodówce spędzić co najmniej godzinę ).
Jabłka połączyć z cukrem cynamonem i kaszą. Nie powinny stać zbyt długo, żeby nie ściemniały za bardzo i nie puściły soku.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, mniej więcej 2/3 i 1/3.
Obie części rozwałkować tak, żeby były wielkości formy.
Formę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mozna wyłozyć samo dno, a boki wysmarowac masłem.
Grubszym ciastem wyłożyć dno, można je posypać dodatkowo bułka tartą, która w razie potrzeby wchłonie sok z jabłek.
Na to wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem.
Piec w 180 º C przez 60 minut.
Kiedy ciasto wystygnie mozna posypac je jeszcze cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Agnieszka, ciasta z dużą ilością owoców są najlepsze!
Mmmm szarlotka <3 Czy może być coś lepszego? :)
Szarlotkę trudno pobić :)
Lubię takie „nadziane” szarlotki :)
Ja tez lubię bardzo :)
Bardzo apetyczna i nie dziwię się Twojemu synowi, bo sama uwielbiam ciasta z jabłkami :) pozdrawiam
On jest szarlotkowym potworem :)
U mnie w domu wszyscy kochają szarlotkę :) Mniam! A tak dawno jej już nie było :)
Teraz nadchodzi czas szarlotek :)
Super, nie ma to ja szarlotka. Bardzo ją lubię.
U nas zawsze znika błyskawicznie :)
Świetnie to wygląda. Koniecznie muszę zrobić.: )
Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/
Dziękuję za zaproszenie, zajrzę z przyjemnością :)