Pieczony filet z indyka

Pieczony filet z indyka
8.9/10 - (10 votes)

Już wam z całą pewnością pisałam, że nie przepadam za mięsem z indyka.

Jednak od czasu do czasu postanawiam dać mu kolejną szansę i z reguły wychodzi smaczne danie.

Takich dań z fileta z indyka do powtórzenia mam juz kilka.

Dzisiajszy pieczony filet z indyka też z pewnością dołączy do tej listy.

Jeżeli obok mięsa położycie warzywa do pieczenia, będziecie mieli małym nakładem pracy cały, zdrowy, pełnowartościowy obiad.

  • ok. 1,5 kg filetu z indyka

marynata :

  • 0,5 szkl soku z pomarańczy
  • 0,5 szkl octu jabłkowego
  • 0,25 szkl sosu sojowego
  • 0,25 szkl oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 lyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku ( posiekane )
  • 1 łyzeczka siekanego chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Pieczony filet z indyka

Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i włożyć do niej mięso.

Ja marynując mięso najczęściej robię to w dużej torebce na mrożonki.

Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Zamarynowany filet z indyka przełożyć do naczynia w którym będziecie go piec.

Ja dodatkowo położyłam obok warzywa, ale nie jest to konieczne.

Piec 1,5 godziny w temperaturze 190 ºC bez żadnego przykrycia.

Powyjęciu z piekarnika,pozwólcie mięsu odpocząć 5- 10 minut.

Jeżeli nie zjecie całości od razu,to też dobrze, bo będziecie mogli zużyć go do kanapek.

Pieczony filet z indyka

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



1 thought on “Pieczony filet z indyka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here