Chleb mieszany łyżką
Ostatnio wiele osób pyta mnie jak zacząć przygodę z domowym wypiekiem chleba.
Moja odpowiedź niezmiennie brzmi tak samo : trzeba po prostu zacząć. Potem sami zobaczycie jakie to proste i że niepotrzebnie tak długo zwlekaliście z tym pierwszym razem.
Na blogu jest sporo przepisów na różne chleby, kilka z nich jest bardzo łatwych do upieczenia.
Jednak dzisiaj upiekłam specjalnie dla was chleb najprostszy z prostych.
Chleb który wystarczy tylko wymieszać łyżką.
Jeżeli lubicie chleby z ziarnami, możecie do niego dodać takie ziarna jakie lubicie, te podane przeze mnie w przepisie to tylko propozycja.
Jeżeli nie lubicie ziaren w pieczywie, po prostu je pomińcie.
Upieczcie ten chleb koniecznie i dajcie znać jak wam wyszedł.
- 1 kg mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 3 szkl ( 750 ml ) wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
opcjonalnie :
- 3/4 szkl ( 100 g ) słonecznika
- 1/2 szkl ( 80 g ) siemienia lnianego
W dużej misce połączyć mąkę z solą. Jeśli pieczecie chleb z ziarnami to je też dodajcie i wymieszajcie.
Wariant ze świeżymi drożdżami :
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z wodą.
Wariant z suchymi drożdżami :
Drożdży razem z cukrem rozpuścić w wodzie.
Teraz niezależnie od tego który wariant wybraliście. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
Duże keksówki ( 30 x 12 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub jeśli wolicie posmarować tłuszczem i wysypać otrębami.
Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do keksówek.
Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, czyli mniej więcej sięgać do brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 °C.
Do nagrzanego piekarnika wstawić foremki z chlebem.
Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 190 °C i piec kolejne 40 minut.
5 minut przed końcem pieczenia, kiedy chleb się zrumieni, posmarować go wodą.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i wyciągnąć z formy.
Studzić na kratce lub ścierce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Piekłam już niejeden bochen i ten przepis również sprawdzałam na wiele sposobów i zawsze jest na stole pełen radości kuszący i pachnący 😊. Pozdrawiam chlebożerców 😀
Za mało drożdży jak na 1kg mąki!! Więcej trzeba dać!
Absolutnie nie. Drozdży jest wystarczająco dużo. Proszę spróbować.
Ja też przy pierwszym podejściu myślałam,że jest zbyt mało drożdży,ale szybko się przekonałam ,że proporcje są git😁. Pozdrawiam
Czy można część mąki zastąpić mąką razową?
Mozna tylko myślę, że nie powinno to byc więcej niż połowa.
Mój pierwszy chleb był z tego własnie przepisu. I wyszedł, dlatego polecam ten przepis.
Wygląda, że łatwo go zrobic chyba spróbuję
Bardzo dobry przepis, nie tylko dla początkujących.
Prosto i bez ceregieli czyli tak jak lubię.
Robiłam kilka razy i bardzo lubimy.
Mój chlebowy numer jeden. Mały wysiłek, a smak boski.
Dziękuję za przepis, to nasz ulubiony chlebek. Bez wysiłku można upiec takie pyszności w domku.
Robiłam już kilka razy i faktycznie jest łatwy i pyszny.
Pyszny!
Pieczenie chleba zaczęłam właśnie od tego prostego przepisu. Zatem również mogę go polecić :). A znajoma, której przekazałam ten przepis, piecze od wielu lat. Cała jej rodzina go uwielbia. Kto jeszcze nie piekł chleba, to ten przepis jest w sam raz dla niego :).