Piernik na ostatnią chwilę
Jak powszechnie wiadomo piernik im starszy tym lepszy.
Stąd cała masa przepisów na pierniki leżakujące, dojrzewające i sama już nie wiem jakie.
Oczywiście na blogu też są takie przepisy, bo jakby mogło zabraknąć kultowego piernika staropolskiego czy piernika litewskiego, które są klasyką.
Kiedy jednak zapomnicie o nastawieniu ciasta wcześniej. Zabraknie czasu na upieczenie i leżakowanie, to nie musicie się już martwić.
Przedstawiam wam przepis na piernik ratunkowy. Ale niech was nie zmyli ta nazwa.
Jeżeli lubicie możecie dodać do ciasta orzechy i bakalie. Pamiętajcie jednak, ze dobrze jest osypać je mąką, wtedy równomiernie rozłożą się w cieście i nie opadną na dno.
Piernik zawinięty w ścierkę lub folię może spokojnie poleżeć kilka dni i poczekać na swoją kolej.
To jest piernik wart polecenia. Spróbujcie sami, a nie będziecie mogli się nadziwić, że to cudo można przygotowac na ostatnią chwilę.
- 460 g mąki pszennej tortowej
- 340 g cukru
- 340 g miodu
- 140 g masła
- 3 duże jajka
- 170 g śmietany kremówki
- 30 g przyrawy do piernika
- 20 g kakao
- 6 g sody
polewa kakaowa :
- 150 g masła
- 3 łyżki ( 70 g ) cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki ( 25 g ) kakao
dodatkowo :
- słoiczek powideł śliwkowych
Masło z cukrem, miódem, kakao i przyprawą do piernika, zagotować i wymieszać. Kiedy składniki się połączą odstawić z ognia i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i jajka oraz śmietanę. Jeżeli chcecie teraz dodajcie też bakalie.
Wymieszać aż powstanie jednolita masa.
Keksówkę 30 x 12 cm spryskać tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy.
Piec w 170ºC góra dół przez 50 minut.
Ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.
Wystudzone ciasto przeciąć wzdłóż na pół i przełożyć powidłami.
W garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao i wodę, zamieszać. Kiedy wszystko się połączy zdjąć z palnika.
Polewę lekko przestudzić i lekko ciepłą posmarować piernik na górze i po bokach.
Odstawić na kratkę aż masa zastygnie.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Nie przepadam za pieczeniem, ale obiecałem, że w tym roku na święta się postaram i upiekę chociaż jedno ciasto, by odciążyć moją żonę. Myślę, że ten przepis to będzie strzał w dziesiątkę. Nie wydaje się zbyt skomplikowany, więc podejrzewam, że uda mi się ten piernik! Dzięki za ten przepis! :)
Myślę, że się uda i będzie smakował nie tylko żonie.