Sernik karmelowy z orzechami makadamia
Dla wszystkich sernikożerców, chociaz oczywiście nie tylko dla nich wyjątkowy sernik z sosem karmelowym i orzechami makadamia.
To nie jest zwykla ciasto, ale o tym musicie przekonać się sami.
Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego ” The Cookbook „.
Przepis poniżej jest z moim zmianami.
W oryginale jest użyty serek Philadelphia, ja użyłam serka z wiaderka. I tutaj przypominam, że warto wydać kilka złotych więcej na dobry gatunkowo produkt. W przypadku sernika jakość sera ma znaczenie.
Kolejna zmiana wyszła przez pomyłkę, bo patrzyłam na składniki z doskoku i zamiast śmietany kwaśnej dałam do masy serowej kremówkę i to nie 60 g tylko 115 g.
Orzechów też miałam jedno opakowanie więc jest ich tylko 100 g, ale to już chyba nie ma wielkiego znaczenia.
Ponieważ orzechy w karmelu zyskały swoich zwolenników jak i przeciwników, następnym razem po prostu je podpiekę na pateni i zrezygnuję z karmelu. Będzie szybciej i z całą pewnością też pysznie.
spód :
- 160 g ciastek typu digestive
- 40 g masła
sernik :
- 600 g serka z wiaderka
- ½ szkl ( 120 g ) drobnego cukru
- ziarenka z laski wanilii
- 4 jajka
- ½ szkl ( 115 g ) śmietany kremówki 30%
orzechy:
- 100 g orzechów makadamia
- ¹/3 szkl cukru
sos karmelowy:
- 65 g masła
- ²/3 szkl ( 160 g ) cukru pudru
- ½ szkl ( 115 g ) śmietany kremówki 30%
Spód:
Ciastka zmielić, tak żeby powstały drobne okruszki. Najlepiej sprawdzi się tutaj malakser.
Dodać masło, jeżeli będziecie mieszali je ręcznie z ciastkami to łatwiej będzie jeśli je roztopicie. Jednak jeżeli użyjecie malaksera wystarczy, że będzie miękkie.
Połączone ciastka z masłem wysypać na dno tortownicy Ø 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając tak, żeby powstała gładka powierzchnia.
Masa serowa:
Serek utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać ziarna wanilii, wymieszać.
Oddzielić białka jajek od żółtek.
Do masy serowej dodać pojedyńczo żółtka, a następnie śmietanę. Wymieszać.
Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą serową.
Przelać na przygotowany spód, wyrównać.
Piec w temeraturze 150ºC z termoobiegiem lub 160°C góra-dół przez godzinę.
Studzić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiami.
Orzechy :
W rodlu lub na patelni z grubym dnem rozgrzać cukier. Kiedy zacznie się topić zmniejszyć grzanie.
Skarmelizować cukier, nie używając łyżki, w razie potrzeby mieszajcie ruszając naczyniem.
Kiedy cały cukier się rozpuści zdjąc garnek z ognia i dodać orzechy makadamia, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.
Kiedy orzechy pokryją się karmelem przełożyć je na papier do pieczenia. Rozłożyć, żeby nie nachodziły na siebie. Nie dotykajcie ich ręką! Są bardzo gorące i mogą was poparzyć. Zostawić do wystygnięcia.
Sos karmelowy :
W rondlu lub na patelni o grubym dnie rozpuścić cukier, kiedy się lekko zbrązowi dodać masło i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Jeśli zostaną wam grudki, przecedzić sos przez metalowe sitko.
Odstawić do wystygnięcia.
Wystudzony sernik polać sosem karmelowym i posypać orzechami.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Boskie połączenie smaków i boski serniczek. Mniam
Ten sernik wygląda obłędnie. Dobrze, że niedługo Wielkanoc to będzie pretekst do upieczenia go.