Ciasto z czarną porzeczką
I dzisiaj znowu trochę słodkiego, trochę kwaśnego.
Musicie wiedzieć, że to połączenie kruchego ciasta z lekko kwaskową i bardzo wyrazistą porzeczką oraz słodką bezą jest uzależniające.
Smakowało nawet tym, którzy podobno nie przepadają za czarną porzeczką.
kruche ciasto :
- 1½ szkl ( 250 g ) mąki
- ¼ szkl ( 50 g ) cukru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki ( 50 g ) kwaśnej śmietany
beza :
- 2 białka
- ¹/3 szkl ( 50 g ) cukru
dodatkowo :
- ok. ½ kg czarnej porzeczki
- 2-3 łyżki kaszy mannej
Mąkę i cukier wsypać do dużej miski. Dodać masło. Posiekać je na na mniejsze kawałki.
Dodać żółtka i śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto.
Mały kawałek ciasta ok. ¼ odłożyć na bok.
Blaszkę 24 x 24 cm wyłożyc papierem do pieczenia.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy.
Ciasto w blaszce i odłożony kawałek odstawić na co najmniej godzinę do schłodzenia w lodówce.
Czarną porzeczkę oczyścić i umyć. Osuszyć na sitku. Najlepiej odstawiając na jakiś czas.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać porcjami cukier. Odstawić na czas składania ciasta,
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, posypać kaszą manną.
Na ciasto posypane kaszą manną wyłożyć porzeczki.
Owoce przykryć ubiya pianą z białek. Wyrównać.
Na wierzch zetrzeć ten odłożony na początku i oczywiście schłodzony kawałek ciasta.
Piec w temperaturze 170°C przez ok. godzinę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Wyszło bardzo pyszne z porzeczki z mojego krzaka.
Uwielbiam! :) Dawno takiego ciasta nie jadłam, muszę zrobić koniecznie :)
Rób, bo jak sama wiesz warto :)
Idealne ciasto.
O tak i dlatego tak je lubię.