Ciasto z czarną porzeczką

I dzisiaj znowu będzie trochę słodko i trochę kwaśno.
Musicie wiedzieć, że to połączenie kruchego ciasta z lekko kwaskową i bardzo wyrazistą porzeczką oraz słodką bezą jest uzależniające.
Smakowało nawet tym, którzy podobno nie przepadają za czarną porzeczką.
kruche ciasto :
- 1½ szklanki ( 250 g ) mąki
- ¼ szklanki ( 50 g ) cukru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki ( 50 g ) kwaśnej śmietany
beza :
- 2 białka
- ¹/3 szklanki ( 50 g ) cukru
dodatkowo :
- ok. ½ kg czarnej porzeczki
- 2-3 łyżki kaszy manny
Mąkę i cukier wsypać do dużej miski. Dodać masło. Posiekać je na na mniejsze kawałki.
Dodać żółtka i śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto.
Mały kawałek ciasta ok. ¼ odłożyć na bok.
Blaszkę 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy.
Ciasto w blaszce i odłożony kawałek odstawić na co najmniej godzinę do schłodzenia w lodówce.
Czarną porzeczkę oczyścić i umyć. Osuszyć na sitku. Najlepiej odstawiając po umyciu na jakiś czas.
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać porcjami cukier. Odstawić na czas składania ciasta,
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, posypać kaszą manną.
Na ciasto posypane kaszą manną wyłożyć porzeczki.
Owoce przykryć ubitą pianą z białek. Wyrównać.
Na wierzch zetrzeć ten odłożony na początku i schłodzony kawałek ciasta.
Piec w temperaturze 170°C przez ok. godzinę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Ciasto wyszło bardzo dobre. Dziękuję za przepis.
Wyszło bardzo pyszne z porzeczki z mojego krzaka.
Uwielbiam! :) Dawno takiego ciasta nie jadłam, muszę zrobić koniecznie :)
Rób, bo jak sama wiesz warto :)
Idealne ciasto.
O tak i dlatego tak je lubię.