Fasola pieczona
Jedliście już pieczoną fasolę?
Jeżeli nie, to spróbujcie jej koniecznie.
Może być ona świetną alternatywą dla tradycyjnej fasolki po bretońsku.
Z jednej strony jest do niej trochę podobna, ale jednak zupełnie inna.
Ta w wersji pieczonej jest bardzo aromatyczna i zachęcam was, żebyście chociaż raz spróbowali tak przygotowanej fasoli.
Do jej przygotowania potrzebna jest ugotowana fasola, ale Ci z was którzy nie lubią się bawić w moczenie i gotowanie z powodzeniem mogą wykorystać fasolkę z puszki.
Wegetarianie z powodzeniem mogą pominąć kiełbasę, też będzie smacznie.
- 2 – 3 szkl ugotowanej fasoli
- 2 – 3 małe pętka kiełbasy ( wegetarianie mogą pominąć )
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- majeranek
- czosnek suszony
- sól
- olej do smażenia
Cebulę obrać, pokroić w pióra lub kostkę i obsmażyć na oleju
Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplastry i również obsmażyć.
Do naczynia do zapiekać włożyć fasolę, cebulę i kiełbasę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i pomidory
Wszystko razem wymieszać.
Piec w temperaturze 190ºC pod przykryciem 45 minut i kolejne 15 minut bez przykrycia.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.