Kokosowe ciasto z agrestem
Smaczne i proste ciasto agrestowe. Do ciasta dodałam mąkę kokosową, ale myślę, że można ją zastąpić mąką pszenną wymieszaną z wiórkami kokosowymi Na wierzchu pyszna kokosowa skorupka. Takie połączenie mogę wam z całą odpowiedzialnością polecić.
- 200 g maki pszennej
- 75 g mąki kokosowej*
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szkl ( 150 g ) cukru
- 4 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 350 g agrestu
kokosowa góra :
- 25 gwiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno jajka. Dodać mąki, wiórki, proszek do pieczenia i jogurt i wszystko wymieszać.
Agrest umyć, osuszyć na sitku i oczyścić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Całość przełożyć do formy ( keksówka ok. 30 cm długości ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe wiórki wymieszac z masłem i cukrem i nałożyć podobnie jak kruszonkę na górę ciasta.
Piec w 180 º C przez ok. godziny.
Smacznego :)
*można zastąpić 50 g wiórków kokosowych i 25 g mąki pszennej
Agrest to ja zajadam prosto z krzaczka, ale w sumie takim ciachem to bym też nie pogardziła :)
Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, kojarzę je właściwie. Moja ciocia robiła takie, co prawda w duzej formie, ale wyglądało tak samo. Smaki kokosu i agrestu idealnie wpółgrają ze sobą. Narobiłaś mi takiego apetytu, że chyba sama zrobię!
Uwielbiam ciasta z keksówki – są tak małe, że z nikim się nie dzielę;)
Przepis zapisany. Wypróbujemy niebawem! pozdrawiamy :)
Bardzo apetyczne ciasto :) Proszę o kawałek do porannej kawki :)
ale cudownie wygląda :)