Paszteciki

Paszteciki

Lubicie paszteciki? Ja bardzo!

Dzisiaj przedstawiam wam przepis na moje ulubione. Długo zachowują świeżość, a nadziewane są surowym mięsem, co znacznie skraca czas przygotowania.

ciasto :

  • 500 g maki pszennej
  • 100 g maki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 400 g mleka
  • 20 g drożdży

farsz :

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej

dodatkowo :

  • rozmącone jajko
  • sezam

pyszne paszteciki z mięsem długo zachowujące świeżość

Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki zagnieść, ja używam do tego robota. Przykryć ścierka i odstawić na czas potrzebny do podwojenia objętości.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przestudzić. Dodać do mięsa razem z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszać. Ja robię to ręką, łyżką nigdy nie uda się uzyskać dobrze wyrobionej masy.

pyszne paszteciki z mięsem długo zachowujące świeżość

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blacie w prostokąt. Na nim w równych odstępach ułożyć mięso w dwóch pasach i przykryć je mięsem, rozcinając wzdłuż między powstałymi rulonami. Powinnam zrobić do tego foto instrukcję, bo sprawa jest prosta, ale jej opisanie już nie bardzo :)

Posmarować jajkiem, posypać sezamem i kroić w kilkucentymetrowe plastry.

Piec w 180 º C przez 50 – 60 minut.

pyszne paszteciki z mięsem długo zachowujące świeżość

Smacznego :)

Jak oceniasz ten post?


10 thoughts on “Paszteciki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here