Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Lubicie pierogi? Ja lubię bardzo. I to te na słodko jak i wytrawne,
Oczywiście wszyscy znają te z kapustą i grzybami, które są nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej. Popularne są pierogi z mięsem, ruskie czy z serem na słodku.
Ja dzisiaj ma dla was przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Moim zdaniem są równie pyszne jak wszystkie inne. Mogła bym jeść je bardzo często, gdyby tylko trochę szybciej się je robiło…
Ciekawa jestem czy wam też będą smakowały.
farsz :
- 250 g białego sera
- 1 szkl suchej kaszy gryczanej
- 2 cebule
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Ciasto zrobić ze swojego ulubionego przepisu. Moje dwa ulubione to te z przepisu na pierogi z jagodami i na pierogi z ziemniakami .
Kaszę posolić, zalać 2 szklankami wody i ugotować. Kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju złoty kolor.
Twaróg pokruszyć, dodać do niego cebulę, ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką powierzchni ( u mnie to jest po prostu kuchenny blat ), ale jak ktoś ma stolnicę, to jest to świetny pretekst do wykorzystania jej.
Wycinać koła, nakładać na nie farsz i dokładnie sklejać brzegi pierogów. I tak do wykorzystania całego farszu i ciasta.
Wkładać do posolonej, gotującej się wody z dodatkiem oleju.
Kiedy wypłyną na powierzchnię wystarczą im 3 – 4 minuty i już są gotowe do wyjmowania, a zaraz potem do jedzenia.
Pyszne też po odsmażeniu.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Jeszcze nie próbowałam białego sera z kaszą w pierogach:)
Porwałabym Ci te pierogi, gdyby była taka opcja:)
Tylko słyszałam o takich pierogach, ale nigdy ich nie jadłam. Ciekawa jestem smaku :)
Jadłam podobne u Teściowej i bardzo mi smakowały :) Takie odsmażone na masełku…pycha :)
Z takim nadzieniem pierogów jeszcze nie jadłam. Podoba mi się.
A pierogi zawsze delikatnie podsmażam, wtedy smakują najlepiej :)
To coś dla mnie!
Pyszności!
pychota ;)
Uwielbiam pierogi z tym nadzieniem. Takie podsmażone są pyszne :)
Jestem tego samego zdania :)