Placek z jabłkami i żurawiną
Potrzebowałam ciasta na niedzielny deser.
Na parapecie leżały jabłka, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny.
Ponieważ uwielbiam żurawinę, ale bałam się, że sama będzie zbyt wyrazista postanowiłam połączyć ją z jabłkami właśnie.
A że w prostocie siła, nie wydziwiałam z ciastem tylko zagniotłam sprawdzone wilokrotnie kruche.
Placek z żurawina i jabłkami okazał się hitem.
Chciałam się więc szybko podzielić z wami przepisem na niego.
Jakie było moje zdziwienie. kiedy wieczorem zabrałam sie za ściągnięcie zdjęć z aparatu i okazało się, że w aparacie nie ma karty. Co oznacza ni mniej ni więcej, że zdjęć też nie ma.
Cóż było robić, wróciłam do kuchni i powtórzyłam wypiek.
I absolutnie tego nie żałuję, bo ciasto jest po prostu pyszne.
Polecam wam ten placek z jabłkami i żurawiną, szczególnie jeśli lubicie smak żurawiny.
ciasto :
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl cukru pudru
- 230 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
nadzienie :
- 2 – 3 jabłka
- 2 szkl żurawiny
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
dodatkowo:
- masło do formy
- jajko rozbełtane z mlekiem do smarowania
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Włożyć do garnka, dodać żurawinę, cukier, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać. Podgrzać na małym ogniu mieszając.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodac do owoców.
Dodać do owoców i dalej podgrzewać aż płyn zacznie gęstnieć.
Przestudzić.
Przygotować ciasto.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
Dodać masło i drobno je posiekać.
Dołożyć jajko i ekstrakt waniliowy.
Zagnieść szybko ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Mniej więcej ²/3 i ¹/3.
Z większej części ciasta uformować kulę i rozwałkować ją.
Formę do tarty Ø 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym kawałkiem ciasta.
Jeżeli brzegi wystają, obciąć je nożem.
Na ciasto wyłożyć przestudzone owoce.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski.
Paski ciasta ułożyć na cieście tak, żeby utworzyły kratkę.
Posmarować placek jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.
Jeżeli zostanie wam trochę ciasta możecie z niego wyciąć i upiec ciasteczka.
Piec w 180ºC przez ok 35 – 40 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Ale by mi się dziś takie cudo do kawy przydało <3
moje smaki, czyli słodko-kwaśna rozpusta :)
Bardzo apetyczne i zdrowe ciacho :)
Wygląda pysznie :) ciekawe czy uda mi się jeszcze dostać żurawinę…
Ja kupowałam w sobotę na targu i mam nadzieję, że jutro uda mi się jeszcze dokupić :)
Ciasto pyszne i bardzo na czasie.
Żurawina to zimowy owoc.
Smacznego!
O, jaki śliczny i rustykalny :)
Wspaniały! :)
Aż chciałoby się sięgnąć po kawałek :)
żurawina nadaje super kwaskowego smaku, a co kwaskowe biorę w ciemno :)
Ciasto świetnie się prezentuje! A połączenie żurawiny i jabłka to dla mnie rewelacja :)
ależ cudowny wypieki! i to połączenie smaków-mmm.. aż ślinka mi pociekła ;)
Mi bardzo świętami zapachniało :-). A zdjęcia są bardzo ładne :-).
Mmm pyszka ;-)) Zdjęcia bardzo ładne ;-) Ta biała podkładka to skrzyneczka?
a ja lubie zurawinę i ciacho wyglada dla mnie wspaniale!!
Mniam zjadłabym kawałeczek :-)
Doskonałe połączenie żurawina i jabłko :)
Pyszka,ale bez żurawiny,jak dla mnie.Myślałam,że już w moim wielku się z ciasta nie wydłubuje,a jednak.
Ciasto wygląda pysznie :) W sam raz na taka zimna porę :) pozdrawiam